Забраняват достъпа до вълнолома във Варна, часовете за учениците ще са онлайн

Таня Николова 19 ноември 2023 в 14:43 4980 0

Варна

Снимка Ицо Христов

Кадри край вълнолома във Варна

Достъпът до вълнолома, буните и пристанище „Карантината“ във Варна ще бъде ограничен за 48 часа, каза на брифинг днес кметът Благомир Коцев.

Той обясни, че достъпът до вълнолома ще е ограничен, защото дори след утихването на вятъра, вълнението няма да приключи и ще е много сериозно, а преливането от вълнолома може да създаде рискове. Той помоли гражданите да избягват тези места.

Варненският кмет обяви и решение за преминаване в онлайн режим на обучение на училищата във Варна в понеделник, 20 ноември.

Преди броени минути изпратих официално искане до МОН за преминаване в режим на обучение в електронна среда от разстояние на територията на община Варна. Режимът засяга както класните, така и извънкласните дейности, съобщи Коцев във фейсбук профила си. 

Според него условията в града са опасни за децата.

Тяхното придвижване до училище и престоят им там крият рискове за здравето им. В същото време е важно учебният процес да не бъде прекъсван. Затова смятам, че най-доброто решение за града е понеделник, 20 ноември да остане учебен, но само в онлайн режим. Това показа и нашият анализ след консултации с кризисния щаб и МОН, добави той.

Режимът засяга всички училища на територията на община Варна, а четири от тях – I ОУ „Св. Княз Борис I”, ОУ „Васил Друмев“, ОУ „Константин Арабаджиев“ и Професионална гимназия по текстил и моден дизайн ще останат затворени и във вторник и в сряда.

Кметът призова гражданите да са особено внимателни при посещения на Морската градина и Аспарухов парк, както и из целия град, тъй като има много клони, които още не са почистени. По думите му докато не спре вятърът, клоните няма как да бъдат почистени от високите върхове на дърветата. Това ще продължи през цялата следваща седмица, уточни Коцев.

Екипи от всички районни кметства ще извършват обходи и огледи на сградите за висящи предмети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки