Зелен билет в градския транспорт днес заради мръсния въздух

OFFNews 04 декември 2018 в 06:00 4029 1

В градския транспорт в София днес ще се пътува със "зелен билет" заради мръсния въздух.

„Зелен билет“ е еднодневна абонаментна карта на стойност от 1 лев за всички линии на обществения градски транспорт.

Билетът може да бъде закупен от пунктовете на Център за градска мобилност, касите на столичното метро, както и от водачите на превозните средства на градския транспорт и чрез мобилното приложение http://sofia.mpas.bg. 

Столична община разкрива временни буферни паркинги в най-дясната пътна лента по основни входни булеварди на столицата – бул. „Александър Малинов“ при метростанция „А.Т.Балан“ и „Бизнес парк София, бул.“България“ между „Т.Каблешков“ и „Гоце Делчев“, при метростанция „Дружба“на бул.“Цветан Лазаров“ и бул. "Кръстьо Пастухов“, бул.„Ботевградско шосе“ при спирката на трамвай № 22, на бул. „Царица Йоана“ при местростанция „Люлин“, на бул.„Панчо Владигеров“ при метростанции „Сливница“ и „Западен парк“.

Мерките са във връзка с измерените високи нива на фините прахови частици. 

Като част от мерките за подобряване на качеството на въздуха продължават и проверките на пунктове за вторични суровини, автокъщи, строителни обекти за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, както и проверки за горене на отпадъци на открито в кварталите с най-много сигнали, съобщиха от общината.

По препоръка на пулмолозите от общината призовават хора с хронични респираторни и сърдечно-съдови заболявания да избягват продължителен престой навън, а директорите на училища и детски градини да не провеждат занятия на открито. Препоръчва се да се носи плътен шал при излизане навън. Шофьорите на МПС да не оставят автомобилите си с включен двигател, когато не са в движение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика