Зографски: На бул. Патриарх Евтимий ще има бус лента, велоалеята до НДК слиза на платното

OFFNews 17 април 2024 в 08:30 3505 2

Андрей Зографски

Снимка БГНЕС/архив

Нито "Спаси София", нито Васил Терзиев са автори на предложението за реновация на бул. "Патриарх Евтимий", то е предвидено в плана за градска мобилност още от 2012 г. 

Това заяви пред БНТ общинският съветник от ПП-ДБ-СС Андрей Зографски относно ремонта на софийския булевард, който предизвика недоволство сред част от жителите, по БНТ.

Вчера протестиращите срещу ремонта обвиниха управляващите в София, че се опитват незаконно да прокарат велоалея

"Ремонтът е абсолютно законен, съгласуван с всички институции - това не е общинският съвет, ние не съгласуваме ремонти. Вече са асфалтирани четири от шестте ленти, остават още две. Реакцията е ненужна, защото се прави авариен текущ ремонт, каквито има много и всеки ден в столицата. Прави се извън пиковите часове, за да не се блокира движението", коментира Зографски.

В новия план за устойчива градска мобилност е предвидено изграждане на бус лента по бул. "Патриарх Евтимий", тъй като в пиковите часове средно 45 тролея преминават оттам.

Относно притесненията на гражданите за паркоместата Зографски обясни, че в рамките на проекта се реорганизира и бул. "Витоша", като велоалеята на тротоара до НДК ще бъде свалена обратно на пътното платно и така ще се увеличат паркоместата. 

Общинският съветник от "Спаси София" Стефан Спасов беше нападнат докато правеше инспекция на текущия ремонт на пътното платно на бул. Патриарх Евтимий в центъра на София. Нападението срещу него беше извършено от живущ в района.

Ситуацията се е случила в отсечката между ул. 6-ти септември и ул. "Георги Раковски". Нападателят първоначално се е качил неправомерно на една от строителните машини, които са извършвали ремонт на пътното платно. Той е взел ключа на машината, докато е била в движение и така е застрашил живота и здравето на работниците и на преминаващите. В опит да се противопостави на неправомерната постъпка, Стефан Спасов беше нападнат и ударен в лицето. Той е получил леки наранявания и очилата му са били счупени, съобщиха от Столична община. 

Кметът Васил Терзиев: 

Саморазправа, посегателства и всички форми на насилие са абсолютно недопустими и призовавам компетентните органи да действат бързо и отговорно. Не можем да позволим подобни актове на саморазправа да останат ненаказани.
Вярвам, че различията се преодоляват чрез диалог, уважение и ангажираност. Сигурността и безопасността на всички граждани е основен приоритет за мен и екипа ми., написа кметът на София Васил Терзиев във фейсбук. 

Във връзка с притеснения на граждани относно намеренията на Столична община за промяна на движението по бул. „Патриарх Евтимий“ бих искал категорично да заявя: Подписал съм заповед само за ремонт за подобряване на пътната настилка на бул. „Патриарх Евтимий“, заради недоброто състояние на настилката.

Прозрачността на управлението и активният диалог с гражданите и заинтересованите страни e ангажимент, който прилагаме постоянно. Затова в случай на промяна на организацията на движение и паркиране, както и потенциалното добавяне на велоалеи, следва да се направи предварително обсъждане и запознаване на широката общественост с подробни проекти и ефекти от тези действия. Диалогът със заинтересованите страни е ключов за прозрачния модел на управление, който искаме да наложим, пише още Терзиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

craghack

17.04 2024 в 10:55

Защо ли не му вярвам на този сурикат? Направиха велоалея на Раковски, която освен да пречи на движението и да събира мръсотия друго не върши. Велоялеята по Сливница е някакъв тотален абсурд. На 10 минавания я видиш колоездач да диша дизела, я не. Толкова ли не разбраха, че в България няма култура за ползване на велосипеди за основно средство за предвижване? Опити да я наложат насила са тотално непродуктивни. Единственото, което правят е да влошават условията на живот на хората, които живеят по улиците и булевардите в центъра на града.

4038

1

Moirae

17.04 2024 в 09:51

Там няма ли мутри, които да правят хората на луди?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки