Плевнелиев откри 42-я Панаир на книгата

OFFNews 09 декември 2014 в 14:59 3652 2

42-то издание на Панаирът на книгата в НДК беше открито от президента Росен Плевнелиев с послание за важността на книгите. 

„Словото е спасявало българския народ неведнъж. Българската книга е оцелявала през вековете, тя е давала път на надеждата за нашите прадеди. Всички знаем, че образованието и културата са именно онези фактори, които носят прогреса и благоденствието на всяко общество. Ето защо не бива да си затваряме очите от резултатите на българските деца в международни изследвания, измерващи тяхната грамотност", каза Плевнелиев.

Той още смята, че няма как да предизвикаме интерес към книгите отново ако не се осигури добро финансиране на институции като библиотеки и читалища, за да има повече достъпност до четивата. 

Президента също добави, че ще продължи да подкрепя такива културни събития.  „Инициативата „Чети с мен“, на която имам честта да бъда инициатор и патрон, е едно добро начало, но е далеч недостатъчна, за да преобърне негативната тенденция“.

"Докато я има книгата, ще ни има и нас.", каза президента. „Във времена на бездържавност, във времена на робство, българската писменост, език, духовност и традиции са ни спасявали. Те са ни възраждали. Нека обичаме и пазим българската книга и нека се отворим за познанието, което идва от целия свят. Това е смисълът на този панаир“, посочи Плевнелиев.

В допълнение към панаира, в сградата ще бъде открит и Национален център на книгата, както съобщи новият директор на НДК Мирослав Боршош.

Панаирът ще се състои в НДК от 9 до 14 декември. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков