Curiosity ще се разходи по Марс

Елица Мартинова 19 август 2012 в 10:18 2981 0

Автопортретът, който Curiosity изпрати.
Автопортретът, който Curiosity изпрати.

НАСА планира да координира първата разходка на марсохода Curiosity в понеделник.

Роботът, който кацна на Червената планета на 5 август, ще измине няколко метра с помощта на дистанционно управление от земята.

Curiosity ще се отклони с три метра от мястото, на което се приземи, след което ще завие и ще се върне обратно. Това ще са първите пробни стъпки за робота, на който предстои нелеката задача да изкачи хребетите на планината Шарп.

В началото на следващата седмица „любопитният” робот ще бъде изправен и пред друго важно изпитание – да тества своя изследователски лазер.

За целта е избрана скала, която се намира съвсем близо до марсохода. С помощта на своя лазер Curiosity ще проникне в обвивката на скалата и ще даде данни за химичния ú състав.

От Националния център за изследвания в Лос Алмос съобщават, че първият опит на лазера най-вероятно няма да донесе революционна информация. Опитът е важен, за да покаже, че Curiosity е готов за сериозни задачи.

Вчера марсоходът зарадва НАСА и света, като отчете на Червената планета температури над нулата.

„Замерването на климатичните условия е много важен момент за науката, защото последната постоянна метеорологична станция на Марс бе действаща допреди 30 г., когато „Викинг 1” прекъсна връзката със Земята", заяви Джон Гроцинджър – участник в мисията от Калифорнийския технологичен институт в Пасадина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews