Никой не в безопасност! Търсачка проверява дали случайно не сте номинирани за министри

Йорданка Веселинова 20 март 2024 в 17:13 4494 2

Снимка Новият сайт/ Скрийншот

Появи се сайт, в който всеки може да провери дали случайно и без да знае не се е озовал в нов проектокабинет на Мария Габриел.

Кандидат-премиерът на ГЕРБ вчера представи на президента Румен Радев изпълнен първи мандат със структура и състав на кабинет, в който повече от половината министри изобщо не са били питани дали желаят да са в него. Нещо повече, земеделският министър в оставка Кирил Вътев обяви пред журналисти, че от медиите научил, че е номиниран.

Заради това всички министри от квотата на ПП-ДБ - 11 от 19 в проектокабинета "Габриел", си направиха самоотвод. Поради това този състав на правителство не може изобщо да бъде гласуван от Народното събрание, тъй като ще се окаже противоконстиционен, а актът на парламента би бил нищожен. С други думи - за да има правителство на Мария Габриел са нужни цели 11 нови министри.

ГЕРБ спешно търси 11 нови министри, иначе кабинетът 'Габриел' ще е противоконституционен

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че гласуването на кабинета може да бъде отложено за петък. Това означава, че или ще се пристъпи към нови преговори с ПП-ДБ, какъвто апел днес се чу, но решение няма, или трябва да се намерят заветните нови 11 министри.

Лена Бориславова, която публикува линк към сайта, написа във Фейсбук, че "до петък никой не е в безопастост".

Министър ли съм?

Така се казва новия сайт, в който с три имена може да се провери, дали не сте предложени за министър. Има обаче едно уточнение:

"*Ние се опитваме да поддържаме колкото се може по-съвременен списък с министри и предложения, но дори на нас ни е трудно. Моля имайте разбиране, ако ви кажем, че сте или не сте министър и това се промени след 2 часа."

След проверката има възможност да се абонирате за проверка:

"Може да се абонирате и при следващи мандати, ако случайно сте министър да ви кажем."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!