Борисов номинира Илиана Иванова за еврокомисар

Йорданка Веселинова 21 юни 2023 в 10:58 4235 0

Снимка БГНЕС/АРХИВ

Илиана Иванова

Илиана Иванова - бивш евродепутат от ГЕРБ - е номинацията на ГЕРБ-СДС за еврокомисар. Кандидатурата ѝ бе съобщена от лидера на партията Бойко Борисов пред журналисти в парламента.

По думите му следващият еврокомисар трябва да е излъчен от най-голямата партия, която е победила на изборите. Борисов добави, че Иванова е добре позната в Брюксел. 

Илиана Иванова е родена в Стара Загора. Завършва ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в родния си град, където учи френски и английски език. През 1998 г. се дипломира с бакалавърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. През 2004 г. защитава магистърската си дисертация по международни финанси в Thunderbird school of Global Management, Аризона. Иванова е евродепутат от ГЕРБ-СДС от 2009 г. до 2012 г. По време на нейния мандат в Европейския парламент тя е заместник-председател на комисията по бюджетен контрол, заместник-председател на специалната комисия по икономическа, финансова и социална криза, заместник-председател на делегацията на Европейския парламент за връзки с Китай, член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, заместник-член на Комисията за икономически и парични въпроси. От 1 януари 2013 г. е член на Европейската сметна палата. На 21 септември 2016 г. е избрана за декан на одитен състав II, отговарящ за одита в сферата на структурните политики, транспорта и енергетиката. През септември 2018 г. е избрана за втори мандат декан на одитен състав II.

Вчера съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков официално съобщи, че коалицията ще номинира Даниел Лорер за еврокомисар. Днес  пред журналисти Лорер заяви, че разговори за ресора не са водени, а решението е на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По думите му е логично следващият български еврокомисар да поеме освободения преди няколко седмици ресор на Мария Габриел. (Тя отговаряше за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта - б.а) Ако България запази този ресор, то Лорер би имал предимство, тъй като беше министър на иновациите и растежа в кабинета на Кирил Петков.

Лорер намекна, че не е изключено този път мъж да бъде избран за еврокомисар:

"Не ни притеснява, че ако от ГЕРБ-СДС предложат жена, тя би могла да има някакво преимущество. Равенството на половете е изключително важно. Важно е и да се знае, че ЕК при Урсула фон дер Лайен започна с отношение 15:12 мъже- жени. Когато се наложи Ирландия да замени комисаря си с жена, съотношението стана 14:13, отбеляза депутатът. Сега, посочи Лорер, дори и да бъде избран мъж за представител на България, отново ще се върне в комисията съотношението, с което тя е започнала", каза той.

В събота председателката Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпрати писмо, в което се иска България официално да направи две номинации - на жена и на мъж, а избраният от тях да довърши мандата на Мария Габриел като еврокомисар. Габриел подаде оставка на 15 май, когато взе първия проучвателен мандат за правителство от президента Румен Радев. Преди това тя отговаряше за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Това бе втори мандат на българката - от 2017 до 2019 г. тя бе еврокомисар за цифровата икономика и общество в комисията "Юнкер". Според информация на OFFNews в новия кабинет е обсъждана идеята България изобщо да не номинира наследник на Мария Габриел. Междувременно новата коалиция обаче е обсъждала и името на Лорер седмици преди представянето на кандидатурата му. След като България направи двете номинации предстои да започнат преговорите за ресор. Евродепутатът Цветелина Пенкова преди две седмици прогнозира, че следващият български еврокомисар би могъл да поеме ресор "Енергетика", ако той бъде разширен. По думите ѝ две малки държави биха могли да си поделят този ресор, без да се създадат сътресения в блока. В момента еврокомисарят по енергетика е излъчен от Естония.  Пенкова е на мнение, че България не може да поеме стария ресор на Мария Габриел, тъй като още с подаването на оставката ѝ той е бил преразпределен между двама еврокомисари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки