Борисов събира ГЕРБ в НДК, решават за сглобката и ротацията

OFFNews 05 март 2024 в 07:19 1610 1

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/архив

ГЕРБ се събира на Национално съвещание днес, на което лидерът Бойко Борисов ще представи "Споразумение за съвместно управление между коалиция ГЕРБ-СДС и коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“. 

Документът е със срок до края на мандата на 49-ото Народно събрание. 

Така на форума в зала 6 на НДК членовете на Изпълнителна комисия, народни представители, областни координатори, кметове на общини и райони, както и общински и районни ръководители на партията ще решават дали ГЕРБ остава в "сглобката" на властта. 

ГЕРБ настоява за министерски кресла и постове в регулаторите според тежестта на партията и броя на нейните депутати. 

Утре министър-председателят Николай Денков подава оставката на правителството, а на 8 март - по план засега - тя трябва да бъде гласувана в пленарна зала. Тогава може да стане ясно и дали споразумението ще бъде подписано или предстоят предсрочни парламентарни избори. 

Кога точно ще бъде гласувана оставката обаче ще бъде решено от ръководството на Народното събрание. Дотогава правителството ще продължи своята работа, а след като бъде приета оставката, продължава да функционира като правителство в оставка. 

"Продължаваме промяната - Демократична България" иска да преговаря с ГЕРБ за правителство, но за да потръгнат изобщо разговорите, трябва най-напред да се уточни ще има ли и какви реформи в службите, регулаторите и съдебната система. Те са обществена червена линия, а не на ПП-ДБ, затова не отстъпваме от тях, каза преди дни съпредседателят на коалицията Христо Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

05.03 2024 в 09:18

Стига игрички, далавери и задкулисни споразумения. Най-доброто решение е народоизявлението кой да управлява. То не са некоалиции, сглобки и всякакви неясни сделки без никаква отговорност от никого!
 
X

Да помогнем на украинските деца!