Борисов: Визита на Зеленски би била много добър знак за демократичната общност в България

Няма да си дам имунитета на съучениците на Гешев, каза лидерът на ГЕРБ

Ружа Райчева 05 юли 2023 в 09:52 1278 2

Бойко Борисов в парламента

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Бойко Борисов в парламента

"Президентът Зеленски е един от хората, които в момента определят световната политика, водейки война с агресора Русия. Подобно посещение би било много добър знак за демократичната общност в България, за потвърждаване на евроатлатическите ни задачи, цели. Признание за всичко, което България прави в последните, бих казал, месеци. Така че ако има такава визита, разбира се, ще се видим с него", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента по повод евентуалното посещение в България на украинския президент Володимир Зеленски

Пред него той щял да изтъкне две теми, които "много ме притесняват, едната по-малко вече, защото засега Господ е с нас": взрива на язовирната стена на "Нова Каховка" в Южна Украйна и проблемите в АЕЦ "Запорожие".

"Вие помните, че от първия ден на войната аз само това ви казвах, че ме притеснява - подчерта Борисов за атомната централа. - Това е най-голямата ядрена мощност, най-голямата ядрена бомба в Европа. ... Обръщам се толкова пъти към световната общност – да гарантира, че тази най-голяма ядрена централа няма да се превърне в ядрена бомба. Замърсеният уран хилядолетия няма да се изчисти от региона. Така че това е много, много притеснително и буквално казвам: световната общност трябва да принуди Русия да не се прибягва до подобна авария, да го наречем".

Борисов коментира и политическия проект на отстранения главен прокурор Иван Гешев - "Справедлива България". Създаването му според лидера на ГЕРБ показва, че всичко, което Гешев е направил в последните си дни като главен прокурор е било в подготовка на неговия политически проект. 

По повод поискания му депутатски имунитет бившият премиер обяви, че няма да го даде на "съучениците" на бившия главен прокурор Иван Гешев. По думите му по време на разпитите, свързани със скандала "Барселонагейт" прокуратурата го е разпитвала дали е чел вестник "Марица" и "Лайфстайл" и какво е имал предвид, когато се е пошегувал, че след 5 години ще се ожени.

"Въпреки че ме накараха да кажа, че няма да коментирам развеждането ни като мечки по прокуратурите, по-страшно беше във Върховна касационна прокуратура (ВКП) където дойдоха трима прокурори да ми зададат въпроса защо съм поискал оставката на Гешев. 

Той каза, че във ВКП е попитал разпитващите го прокурори защо не са викнали други политически лидери. Борисов каза, че "поне 20 политически проекта са почнали на негов гръб":

"Няма да си дам имунитета на съучениците на Гешев, докато това продължава - вие тези разпити ги промотирахте с афери, гейтове и какво ли не. Досега поне 20 политическа проекта са почнали на мои гръб. Моя имунитет го дава българският народ, слагайки ме на първо място."

По повод планираната за днес среща между парламентарните групи на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Борисов каза, че това е работна среща, а не медийно събитие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

05.07 2023 в 11:03

Спокойно, Мухобойко. Зеленски няма да дойде. Тази воняща партенка не хваща дикиш. Още повече, че мирише на руски ботуш. Рисковете за сигурността на Зеленски в България са огромни! Тук се взривяват арсенали с оръжие и никой не разследва! Хиляди руски агенти са във властта!

89

1

bat.galin

05.07 2023 в 10:17

чака да го посрещнеш с платноходката, тикво.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки