Д-р Дечев: Москов ще слива болници, за да печели някой големи поръчки

ОFFNews 07 май 2015 в 15:58 7793 12

Причината Петър Москов да иска да слива болница е определени фирми да печелят големи обществени поръчки. Това заяви по време на здравната комисия в парламента уволненият от Москов директор на болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. 

Здравният министър Петър Москов не се яви на изслушване пред комисията по здравеопазването, за да обясни идеята си за сливане на болници.

Причината за отсъствието му била, че министърът в момента е в чужбина.

Заради изслушването на министър Москов на заседанието на комисията се появи и уволненият от него преди дни директор на болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев.

Освен това пред сградата на пл. "Княз Александър I" №1 се събраха и около 50 души от екипа на болницата, за да се обявят против решението за сливането на "Св. Иван Рилски" и Александровска болница. Те посрещнаха бившия си директор с аплодисменти и скандирания "Искаме си Дечев".

Дечо Дечев беше уволнен от министъра, тъй като изразил несъгласие със здравната реформа и плана за сливане на болници. 

"Всеки, който е против тези реформи, ще бъде уволнен", коментира тогава Москов.

В отговор лекарите от „Св. Иван Рилски“ излязоха на протест срещу уволнението на директора си и срещу сливането на лечебното заведение с Александровска болница. Те изтъкнаха, че откакто д-р Дечев е поел управлението на болницата, тя се е развивала много добре, излизала  на печалба и не е дължала пари на частни и държавни дружества.

Д-р Дечев обяви, че според него причината за сливането на болниците е определени фирми да печелят големи поръчки, каквито ще се правят от името на дружеството, което ще бъде образувано, за всички 9 болници от карето на Александровска болница. 

Не разбирам защо Москов започва здравната реформа точно от „Св. Иван Рилски“. Неговата цел е заплатата за медицинските сестри да стане 1000 лева, а в момента в „Св. Иван Рилски“ заплатата на сестрите е между 1300 и 2300 лева, докато лекарите получават заплата до 2800 лева, коментира Дечев.

В момента болницата има на сметка 3,5 млн. лева и от 6 години насам не е имала и една стотинка дълг, подчерта Дечев.

Моят протест срещу тази реформа започна, когато разбрах, че това намаление на парите за болниците не е с 5-8%, а е де факто с 30%, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика