Демерджиев пита Калин Стоянов дали му е известен Миро Тигъра от СДВР

OFFNews 11 април 2024 в 10:36 3260 0

Иван Демерджиев

Снимка БГНЕС/архив

Интересно защо не изтече копие от протокола за разпит на Калин Стоянов, твърди се, че е проведен такъв във връзка с митниците. 

Това заяви Иван Демерджиев - бивш служебен министър на вътрешните работи, по БНТ, като коментира скандала с шефката на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, Стефан Димитров, баща му Марин Димитров и издирвания Николай Николов - Паскала. "Изтекоха снимки, които трябва да са следствена тайна, ако са заснети от телефоните на лица, спрямо които се извършвани процесуално-следствени действия. Изтече копие от протокол за разпит на защитен свидетел, което е абсурдно, подчерта Демерджиев. 

Двама служители на ключови позиции в "Капитан Андреево", в "Кулата", за които имаше данни, но нямаше доказателства, че са замесени в контрабанда, ги бях преместил на северната граница и много внимателно ги следях и проверявах. Едно от първите неща, които Калин Стоянов извърши като встъпи в длъжност, е да ги върне на същите места. За какво ви говори това? Искам да попитам Калин Стоянов пак във връзка с въпросния Паскал, дали му е известен един служител с прозвището Миро Тигъра, който е на висока позиция в СДВР, кой го назначи този човек. Известно ли му е дали този човек поддържа тесни взаимоотношения с хора, близки до въпросния Паскал?", каза още Демерджиев. 

За Димитър Кангалджиев, който от вчера е и.ф. главен секретар на МВР, бившият служебен министър заяви: Отдавна г-н Кангалджиев в качеството си на зам. главен секретар изпълнява функциите на главен секретар. Не ми е известно това да е довело до някакво благоприятно развитие в МВР.

Той обясни, че през ноември 2022 г. е сезиран от депутати от ГЕРБ за това, че зам. директор на главна дирекция в МВР е свързан със закрила на канали за трафик на мигранти. 

"Сезираха ме депутати от ГЕРБ, Христо Терзийски и Младен Младенов визирам. Извърших съответните проверки и разбрах за кого става дума. Интересно как г-н Терзийски много остро тогава ми каза, че това е нетърпимо, а сега търпи това положение и дори търпи този човек, г-н Кангалджиев, да се издигне в йерархията на системата. Предприех действия да занимая дирекцията вътрешна сигурност, назначих проверка, има служебна тайна, не мога да разкрия повече. Но в хода на съдебния процес ще се разкрият интересни неща", каза още Демерджиев. 

Разривът в МВР се дължи на това, на което се дължи и разривът в сглобката. Има различни лобита, всяко от тях издига определени хора и за тях не е важно как действа този човек принципно, а дали е техен човек. Оттам започват и конфликтите и те водят до конкретните резултати, обобщи Дермеджиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки