Демерджиев за исканата оставка на Гешев: Това е късане на опашката на гущера

OFFNews 12 май 2023 в 22:34 3315 4

Иван Демерджиев

Снимка БГНЕС

Иван Демерджиев

Това, на което ставаме свидетели в момента, на мен ми прилича на късане на опашката на гущера. Това не е съдебна реформа, заяви пред БНТ служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по повод исканата оставка на главния прокурор Иван Гешев.

Много горчив привкус оставя това, че независимата - на книга - съдебната система, не можа да чуе аргументите, внесени от нас като екип на проф. Стоилов, когато се искаше отстраняването на Гешев. Която ехидно се подсмихваше, докато той представяше тези искания и мотивите към тях - сега изведнъж, ден след като от една политическа сила поиска оставката на Гешев, се оказа, че независимата съдебна система откликна много бързо, коментира Демерджиев.

Ако някой каже, че единствената възможна съдебна реформа е конституционната, аз съм готов веднага да опонирам, тъй като има много пътища, по които да се постигне съществена съдебна реформа, без да се пипа Конституцията, заяви служебният вътрешен министър.

„Казвам го, защото ако чакаме промяна в Конституцията, рискуваме да загубим още много време. България няма много време, за да си позволи лукса да не наложи върховенството на правото, да не осигури реална борба с корупцията“, отбеляза той.

В интервюто си за "Панорама" Иван Демерджиев припомни и случая с взетите проби на Георги Семерджиев - подсъдимия за причиняването на смъртта на две млади жени при катастрофата на 5 юли миналата година на столичния бул. "Черни връх":

"Знам и твърдя, че има нарушения. Следствието и прокуратурата трябва да отговорят как са взети пробите на Семерджиев, допуснати ли са нарушения там. Ако са допуснати - кой ги е допуснал. И кой ще поеме отговорност, ако тези проби не могат да послужат за целите, за които са взети."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

4

Того

13.05 2023 в 07:11

Прав е. Дерменджиев макар и да е министър назначен от президента изглежда нормален.

12078

3

edin slep

13.05 2023 в 06:29

ГЕРБ са граждани за европейско развитие, но за Европа, която е близо до Урал. ДПС са друга групировка от бандити.

4038

2

Moirae

12.05 2023 в 23:40

Колко трябва да си задръстен, да продължаваш да се връзваш на ДПС и на ГЕРБ на тема правораздаване и европейско развитие. Няма такава шамандура.

8053

1

DARTH VADER

12.05 2023 в 23:30

Точно е това,което казва...

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков