Ексклузивно Простреляха премиера на Словакия, Роберт Фицо е с опасност за живота (обновява се)

Депутати дават на КС Кодекса на труда

OFFNews 26 януари 2012 в 14:04 2693 0

Снимка: БГНЕС Любен Корнезов
Снимка: БГНЕС Любен Корнезов

Депутати от ДПС и Коалиция за България внасят иск в Конституционния съд (КС) относно текстовете в променения Кодекс на труда, защото според 55- мата народни представители тестовете са противоконституционни. Основанията за искането им са неправомерно завишените критерии за представителност в тристранния съвет към работодателските и синдикални организации. Депутатите, подписали се под искането, са категорични, че това е държавна намеса в работата на сдруженията. По думите им с новите разпоредби на практика Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е изключена от участие в тристранката.

 Депутатът от БСП Любен Корнезов коментира, че с промените остава само една работодателска организация, а до сега у нас имаше два представителни синдиката и шест представителни работодателски организации. "Новите текстове противоречат не само на Конституцията, но и на шест други международни договори и конвенции, които България е подписала", каза още Корнезов.

Депутатите също така не са съгласни и с текста в Кодекса на труда, в който се казва, че работникът ще бъде глобяван за това, че няма сключен трудов договор.

"Работникът винаги е слабата страна в тези отношения. Недопустимо е в една социална държава да се наказват наемните работници", категоричен е Корнезев.

"Новите текстове стесняват територията на социалния диалог. Тристранният съвет е мястото за сблъсък на идеи и становища, за да може правителството да се ориентира и да вземе правилните решения. Елиминират се неудобни на управляващите организации като БТПП, например", заяви на свой ред и Хасан Адемов от ДПС.

Припомняме, че преди седмица парламентът отхвърли последното вето на президента Георги Първанов върху текстове от промените в Кодекса на труда. Според държавния глава тези разпоредби ограничават социалния диалог и са в противоречие с Конституцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови