Горанов: Данък "вредни храни" няма да бъде приет

OFFNews 30 декември 2015 в 08:52 3684 4

Снимка БГНЕС, Архив

Финансовият министър Владислав Горанов.

"Според мен няма да се стигне до законодателно решение за данък „вредни храни”, заяви финансовият министър Владислав Горанов в ефира на Нова телевизия.

По думите на министъра приходи от този данък не са планирани. "От друга страна съм сигурен, че хората няма да намалят консумацията на вредни храни", обяви още Горанов. 

Според него въвеждането на данъка ще доведе до контрабанда на внос от Гърция и от Румъния на стоки, които там не са обложени с такъв данък.

Относно другата спорна тема, а именно т.нар. „данък уикенд“ Горанов коментира, сега съществува пътека за корумпирани данъчни, защото няма правила, а данък „уикенд“ би вкарвал правила. "Целта на закона е да хванем големите неща и разчита на доброволността и на декларирането", обяви Горанов.

"Десетки, стотици милиони се източват през системата на ДДС", каза още министърът, като прогнозира, че най-малко 100 милиона лева биха били в плюс към бюджета от мерките, които ще се предприемат със закона за ДДС.

Финансовият министър коментира и пазарите на горива у нас. Според него на пръв поглед прави впечатление, че цените на горивата у нас са много близки, а темпото на намаляването на цената за крайния потребител изостава от темпото на намаляване на цената на суровината на петролните пазари.

Обяснението е, че се следва логиката на доставките на петрол, но в обществото остава усещането, че цените на горивата у нас са относително високи. "Аз нямам аргументи да разсея това", призна Горанов.

Според него има негласно споразумение търговците да си следят цените и да се придържат към един нива. "Да не го наричаме картел", допълни обаче той и поясни, че очаква Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да "си свърши работата" при проверката на пазарите на горива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови