Горанов иска нов метод за изчисляване на депутатските заплати

OFFNews 06 март 2015 в 16:29 4657 1

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Владислав Горанов

Министърът на финансите Владислав Горанов призова да се обмисли промяна във финансовите правила за Народното събрание, които определят заплатите на депутатите, премиера, министрите и президента.

"Използването на средни величини не дава добър измерител, тъй като не отчита реалното икономическо състояние на държавата," коментира Горанов в кулоарите на парламента, където беше за участие в парламентарен контрол.

Ако в една фирма в криза първо се уволнят секретарката и шофьорът и оттам средната заплата нарасне, това няма да мери реално благосъстоянието й, обясни финансовият министър.

Относно критиките срещу него заради отказа да увеличи парите за магистратите Горанов коментира, че не изпълнява Закона за съдебната власт, а спазва Закона за държавния бюджет, в който са определени и парите за съдебната власт.

"Как мога аз да кажа на Висшия съдебен съвет, който е ръководител на една от властите в държавата, че няма да изпълня Закона за държавния бюджет и мога с лека ръка да намеря отнякъде средства за индексациите. Ако те не могат в рамките на бюджета да го изпълнят, къде е моята вина, след като Законът за държавния бюджет при максимален размер на дефицита 3 на сто е гласуван от Народното събрание", уточни министърът.

Той напомни, че в изказването си пред съдебния съвет преди седмица е отправил посланието, че използването на средни величини при определянето на конкретни заплати на висши ръководители не само в законодателната, но и в изпълнителната власт, не е добрата основа.

В момента заплатата на депутатите се определя като се умножи по три размерът на средната заплата в обществения сектор за последното тримесечие. НСИ обявява колко е средната заплата.

Заплатите на премиера и председателя на Народното събрание са с 55% по-високи, а държавният глава взима два пъти повече от депутатите.

Според Закона за съдебната власт основната заплата за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност е удвоената средномесечна заплата на заетите в бюджетната сфера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков