Христо Иванов: Разпад на управлението на ПП-ДБ и ГЕРБ е невъзможен - няма алтернатива

Ружа Райчева 02 юли 2023 в 11:40 7109 4

Христо Иванов в парламента

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Христо Иванов в парламента

Разпадът (б. а. на управлението на "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ) е невъзможен, защото няма алтернатива. Какво очакваме от едни нови избори, попита днес пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

По-рано днес лидерът на "Изправи се, България" Мая Манолова призова Иванов да се извини, защото е "продал съдебната реформа" и ПП-ДБ са направили "всички възможни предателства" спрямо избирателите си. 

Христо Иванов каза, че има нужда да се създадат механизмите по ключови въпроси като назначенията в регулаторите и в изпълнителната власт, както и да се изградят механизми за предварително съгласуване.

Според него би било логично това да се оформи в писмена форма, но съдържателната страна на този документи би била ПП-ДБ и ГЕРБ да изяснят как стават тези съгласия, така че да се знае, че по тези теми имат функциониращо мнозинство, което да изключва плаващи мнозинства.

По думите му в регулаторите трябва да влязат хора, които да ги превърнат в част от имунната система на България срещу корупцията. 

"Започваме в състояние на много тежко противопоставяне и влизаме в тази конфигурация по необходимост, а не защото сме преодолели различията си и сме изградили доверие. В този смисъл това е трудно. Не е нормална ситуация. Да не забравяме - то се случва след пет избора, които показаха, че трябва да се намери начин, колкото и да е труден", коментира Христо Иванов.

Според него всички политически сили трябва да разбират, че няма как да продължават по същия начин и че някои от тях трябва да се разделят с корупционните си практики. 

За службите

На въпрос за назначенията в службите Христо Иванов каза, че ПП-ДБ предлагат да се премине към модела правителството предлага, а парламентът избира ръководителите на службите.

"Има известни предложения за реконфигурация, но дискусията по темата продължава", добави той. 

За Северна Македония

Христо Иванов отрече категорично слуховете, че ПП-ДБ ще направят допълнителни отстъпки от позицията на България по отношение на преговорната рамка за членство на Северна Македония в ЕС:

"Това е пълен абсурд. Изобщо такава тема не е повдигана - нито вътре при нас, нито от нашите европейски партньори, нито има шанс да бъде предложено такова нещо".

По думите му България е претърпяла крах в дипломацията си и е нужно да се приложат други инструменти по отношение на Северна Македония. Той изрази надежда, че сегашното ръководство на Външно министерство "в лицето на г-жа Габриел" ще направи всичко възможно по македонската тема.

"Извън отношенията между държавните институции, много важни са и отношенията между двата народа. Ние искаме да се сближаваме с нашите братя, а постигаме точно обратното. Става въпрос за умението на една държава да провежда т.нар. народна дипломация, да убеждава обществото да не вярва сляпо на съответния министър или правителство. Ние претърпяхме исторически провал на терена на народната дипломация. Позволихме на политиците от двете страни да инжектират омраза", заяви Христо Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

4

Stoyancho

03.07 2023 в 15:19

хахаха, дали?

870

3

Constanza

02.07 2023 в 13:11

dolivo, в какво са морално прави радикалните политици?

danvan, не са се изпрали, само са отложили.

1042

2

danvan

02.07 2023 в 12:08

Христо е прав, че всичко друго е по зле, но лично мен ме взривява, как мутрите на ГЕРБ се изпраха за пореден път.

22548

1

dolivo

02.07 2023 в 12:08

прав е, с такава окопана опозиция и дълбока корупция, пробваха много пъти, не става.

междувременно, външни проблеми се появиха за решаване, война, криза, принадлежност към съюзи, и трябва функциониращо правителство.

Виждам как узрява като политик , и да продължава да се бори и държи отчетни партньорите.

Най-трудното е не като имаш лесни партньори, а как държиш трудните партньори в оригиналния партньорски курс, и отчетност и резултати как редовно се доставят.

Истински тест за зрелостта на Иванов.

Браво, гледаме с интерес.

А радикалните политици, остават маргинални, колкото и морално да са прави. Тук въпроса не е морала, той е ясен, въпроса е трансформация на обществото в посока правилния морал, като междинните стъпки няма как да са винаги в правилната посока.

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков