Христо Иванов: Управленската програма е готова

Кристина Минчева 19 юли 2023 в 11:49 1197 0

Христо Иванов

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Христо Иванов "Демократична България"

Управленската програма вече е финализирана. Остава да се приеме рамка, която да описва процедурите за това как ще се извършва съгласуването по отношение на текстовете на законопроектите, както и назначението в регулаторите. Кога ще бъде окончателно оформена, зависи от гласуването в коалицията. Това обясни председателят на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на парламента.

Той уточни, че ДПС няма да участва в нито един от механизмите, договорени между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, защото от партията са заявили, че подкрепят само отделни политики.

Преди месец от ПП-ДБ поискаха от ГЕРБ-СДС да изпълнят така наречените 7 точки след скандал с номинациите за смяна на състава на регулаторните органи. Днес вече има съгласие между коалиционните партньори, което ще бъде оформено писмено и ще стане ясно как ще се действа занапред.

Христо Иванов посочи, че вече част от тези 7 точки са изпълнени, като обща позиция по отношение на референдума за българския лев на „Възраждане“, съгласуване на пътна карта за съдебната реформа и конституцията. Освен това Иванов каза, че текат разговори за възможни корекции в изборния кодекс със съзнанието, че има много малко време до местните избори.

По-рано днес и лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов заяви в кулоарите на НС, че управленската програма е финализирана и на базата на нея следващата седмица ще се подпише споразумение, според което партиите ще се разберат как ще се обявяват решенията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков