И хърватите се питат дали България е руският троянски кон в ЕС

OFFNews 29 септември 2014 в 12:42 7022 6

Снимка Сергей Антонов

В България, в която на 5 октомври ще се проведат парламентарни избори, можете и днес да чуете проруски песни и да видите червени знамена и портрети на Владимир Путин.

Това пише в репортаж от русофилския събор на язовир Копринка хърватската информационна агенция ХИНА.

Това, което свързва България и Русия, са сродните езици, кирилицата и православието. А по време на комунистическата диктатура София се смяташе за най-верния съюзник на Москва, отбелязва агенцията.

Носталгията към руския "голям брат" е силно изразена сред част от българите, тъй като след четвърт век демокрация страната е най-бедната в Европейския съюз, пише ХИНА.

Агенцията посочва, че за проруски политически формации в страната се смятат БСП и особено "Атака", а за проевропейски - ГЕРБ и РБ.

Реформаторският блок, тоест антикомунистическата десница, бъдещ потенциален съюзник на Борисов след вота, настоява за премахване на паметника на съветската армия в София, като потвърждение за принадлежността на България към европейските страни, отбелязва хърватската медия.

ХИНА цитира политолога Огнян Минчев, който посочва, че "България е в парадоксална позиция. Тя е членка на НАТО и ЕС, но Москва изцяло контролира енергийните източници, а българската олигархия защитава икономическите и стратегическите интереси на Русия." 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки