И разпитът на Йоловски услужливо изтече (снимки)

Уплаших се, че Петков е каратист и има много власт, твърди бившият министър на електронното управление

OFFNews 10 април 2024 в 16:01 13103 14

Александър Йоловски

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Александър Йоловски

Нов теч на документи от прокуратурата - този път е протоколът от разпита на бившия министър на електронното управление Александър Йоловски по повод т.нар. заплахи по негов адрес.

Документите се появиха първо в сайта Glasove. OFFNews не може да потвърди тяхната автентичност.

В разпита Йоловски твърди, че е бил лично заплашван от Кирил Петков и Божидар Божанов от "Продължаваме промяната", които го притискали да избира конкретни фирми за обществени поръчки, докато бил начело на Министерството на електронното управление (МЕУ).

"От документа са заличени лични данни, имената на търговско дружество и заведението, в което спрямо Йоловски са отправени заплахи и му е оказан натиск от лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и от депутата от ПП-ДБ Божидар Божанов", пише Glasove.

Разпитът на Александър Йоловски е проведен от прокурор от Софийска градска прокуратура на 29 октомври 2023 г. Започва в 11 часа преди обед и приключва минути преди 22 часа, като всичко изложено се съдържа на 11 страници. Бившият министър разказва подробно, че е поканен на поста лично от бившия премиер Николай Денков, който имал добри впечатления от предходната му работа като заместник-министър на електронното управление в правителството „Петков“.

В показанията Йоловски описва своите виждания за развитие на електронното управление у нас. Твърди, че като министър е смятал за правилно да разчита основно на капацитета на държавното дружество „Информационно обслужване“ АД, където преди това е и работил. Водещият мотив за това е по-ниската стойност на офертите, с които дружеството кандидатства при търгове, опитът и наличието на нужните експерти.

„Установих сериозни несъответствия в дейностите на МЕУ и Изпълнителна агенция „Инфраструктура на електронното управление“, заявява пред разследващите Йоловски. Сред най-сериозните проблеми се оказва липсата на служители в Центъра за наблюдение на киберсигурността, чиято задача е да осигурява денонощна превенция и защита от хакерски атаки над информационната инфраструктура на ключови държавни институции. Заради това Александър Йоловски решава, че може да използва услугите на държавната фирма „Информационно обслужване“, която също разполага с оперативен център за мониторинг.

„Предвид необходимостта от решение на Министерския съвет трябваше да проведа разговор с Васил Величков, който предстоеше да бъде назначен за съветник на премиера Денков по въпроси, свързани с електронното управление, както и с Божидар Божанов, действащ народен представител и експерт в тази област. Бях насочен към тях от Иван Модев – началник на кабинета на министър-председателя“, твърди Йоловски.

Пред прокуратурата той казва още, че в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост е предвиден проект, по който за държавната администрация и за нуждите на националната сигурност е предвидено разходването на сумата от 250 млн. лв. „В контекста на разговора останах с убеждението, че Божанов и Величков искаха от мен поръчките, свързани с този проект да бъдат насочени към дружеството, което конкретно ми бяха посочили“, твърди Александър Йоловски.

През септември Йоловски решава да предприеме конкретни действия за подобряване на мониторинга на киберсигурността на държавата. За целта събира оферти, като срещу тази на „Информационно обслужване“ АД, която е на стойност 180 000 лв. за период от три години, получава още две от частни фирми, съответно за 3,6 млн. лв. и за 1,2 млн. лв. Възлагането на проекта обаче започва да се бави от подчинената на министерството Агенция за информационна инфраструктура. Подозренията на министъра са, че това се прави умишлено от директора, който Йоловски определя за приближен до депутата Божидар Божанов. Това принуждава Йоловски да стартира стандартна процедура за приемане на решение на ниво Министерски съвет, което изисква съгласуване с другите министерства. „Неофициално разбрах, че по всяка вероятност документът е блокиран на ниво кабинет на министъра на финансите“, заявява Йоловски. 

„Отказът от съгласуване си обясних с факта, че при стартирането на това междуведомствено съгласуване, вече бях освободил от длъжност изпълнителния директор Петров, поради секретен доклад, който съдържаше сериозни основания за освобождаването му“, казва още Александър Йоловски и допълва: „Oпасенията ми се оправдаха, тъй като след освобождаването на Петров, по телефона ми се обади Божидар Божанов и ми заяви, че дори и да имам основания, не би приел да освобождавам самоволно без предварително съгласуване с него хора, които той е назначил“.

В протокола от разпита се посочва, че следва нова среща, организирана отново от началника на кабинета на Николай Денков – Иван Модев. Този път във формат – Йоловски, Божанов и Асен Василев. На срещата министърът на електронното управление настоява да сключи договори с държавното дружество „Информационно обслужване“ АД, но среща категоричната съпротива на Божанов, а Василев дава да се разбере, че няма да съгласува финансовата обосновка на МЕУ. В тази част на разпита Йоловски изразява притеснение както за себе си, така и за децата и съпругата му. „Искам да се осигури физическа охрана на мен и семейството ми. Притеснен съм и в момента, като давам показания и не знам какво се случва с тях“, заявява пред прокурор министърът. Даването на показания спира за около един час.

Срещата с Кирил Петков и Божидар Божанов

Разпитът на Александър Йоловски продължава с показания за срещата му със съпредседателя на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков. Тя се провежда на 2 октомври в нощно заведение - на метри от дома на Петков на централната софийска улица „Шишман“. На срещата отново присъствал и Божидар Божанов. „С отчетливо ехидно агресивен тон, високомерно Кирил Петков ме попита как си позволявам да уволнявам хора, които са били назначени от Божидар Божанов. Кирил Петков ми каза, че ако искам да имам подкрепата на парламентарната група на двете партии – ПП и ДБ, трябва задължително да съгласувам с Божанов всичко, което правя като министър, включително важните стратегически въпроси, провеждането на обществени поръчки и всякакви процедури по възлагане“, заявява Йоловски и допълва:

„Казаното от него беше идентично с това, което ми беше наредено от Величков и Божанов в предишните разговори, а именно – че трябва да правя каквото и както ми кажат, включително и да ми подават фирмите, които да печелят поръчки в МИЕ и ИАИЕУ“.

Бившият министър описва срещата си с Петков и Божанов като разпит, при който спрямо него е приложен метода на „тоягата и моркова“ – „Ако слушам и изпълнявам, това което искат от мен, след като престана да бъда министър ще имам високоплатена работа в международна компания, а ако не изпълнявам нареденото от тях, ще има негативни последици за мен в служебен и личен план, а както се оказа и за семейството ми“.

Йоловски твърди, че Кирил Петков в прав текст го е питал: „Какви са професионалните ти планове?“, на което тогавашният министър отговорил, че няма притеснения, можел да отиде на борсата и да си намери работа в рамките на година. „По този начин мислех, че ще дам да се разбере, че не могат да ме държат с това, че съм министър и им казах, че не ми е детската мечта да съм министър. След тези мои думи тонът на разговора се промени, като Кирил Петков ме попита „Ти деца имаш ли?“

"Петков ме погледна изразително, искаше да постави акцент на думите си, и каза: "Най-важното е да са ти живи и здрави". Начинът, по който го каза - като интонация, поглед и в контекста на предишните разговори с Божанов и Величков, аз почувствах директна заплаха за мен и семейството ми. Йоловски описва тона на Петков като "ехиден, отчетлив", като през това време го гледал "предизвикателно в очите", за да види дали министърът го разбира. 

"Останат като попарен, уплаших се много, побиха ме тръпки, поради това, че думите бяха изречени от човек, който разполага с голяма власт. От него зная, че е каратист и се страхувах, че може и физически да ми посегне. Още повече, че мястото на разговора беше усамотено и наоколо нямаше други хора", разказва Александър Йоловски пред прокуратурата.

След това бившият министър разказва как заради стреса от срещата в следващите няколко дни по дланите му избил обрив.

Ето го и протокола от разпита на Александър Йоловски:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

14

Sanata

11.04 2024 в 14:37

Ай-ай заваллията, припотили му се ръцете че бившия премиер и настоящ лидер на партийна коалиция №2 в България ще го набие на място, а после ще отиде да набие и жена му и децата му. Щото те премиерите това правят- ходят да бият хората с които се срещат. А един мърмот завиваше шоколад в станиол...
Голяма, миризлива и димяща купчина ... лъжи от тоз Йоловски.
Ма той си знае де, може нещо да са му обещали- напр. тъй и тъй от теб политик няма да стане и никой с пръчка няма да те побутне в частния сектор оттук нататък, я подпиши тука тез 11 листя и ще те направим един Директор в Информационно обслужване.

-1650

13

ob1

11.04 2024 в 09:56

Бе не знам, тоя Киро бутилки трошал, властен много, каратист, семейства заплашвал... лоша работа :)
В мръсната кампания на банкянската тиква и свинята практически изграждат образа на Кирча в оригиналната бокова стилистика. Помните ли каратиста преди да се ояде? :) Жалка история, на която само малоумници могат да вярват.

2994

12

Гражданин

10.04 2024 в 20:19

Да беше за пръв път да си обясниш кряканията тук. А то отдавна е навик.

2073

11

Johnny B Goode

10.04 2024 в 20:06

Егати детската градина.
Затваряйте я тази държава бе!

22548

10

dolivo

10.04 2024 в 19:49

А от прокуратурата кой ще уволнят за утечката?

Това човече как се уплашило да четем, ба си постановката. Тоя има бъдеще в театъра, ама не сатиричния, ами някой драматичен.

Щом се активизираха по този начин, значи трябва да се гласува за жертвата.

2159

9

Kilca

10.04 2024 в 18:56

Тази злобна, долна и мръсна кампания на маскарене означава едно-много ги е заболяло магнитите, но все още имат сила. Това категорично ми затвърждава мнението за вота ми на 6-ти;-)

-690

8

nms

10.04 2024 в 18:43

Баси съда , баси прокурватурата , всичко тече като решето. Иди после ставай свидетел

17439

7

мнение от IP

10.04 2024 в 18:11

Този страхлив министър ми идва вповече, ама, ако не искат да го подкрепят от ПП-ДБ, да му бяха поискали оставката, да го бяха повикали на изслушване в парламента. А той пък, като толкова го е страх, да беше казал, че е възпрепятстван да работи според своите разбирания и да си подаде оставката. Ама не - ще тича в прокуратурата да иска охрана, защото някой му е говорил "ехидно".

615

6

швейк

10.04 2024 в 17:10

Добре де, рашистка атака е, слугите на блатните твари в България са се развихрили. Но ми е интересно как пепетата назначават министри, които после ги тричат. Върнаха боко на бял кон, изпраха шиши, но все някой друг им е виновен и обикновено били рашистите. Пък кмет на София издигнаха син, внук, племенник и кой знае още какво на ДС уроди. Не уволниха нито един такъв по служби и министерства, а назначават още и още такива. После се чудят защо ги целят. Не можеш да управляваш без подготвени и доказали се кадри. А те нямат такива и разчитат на псевдодемократи. Това е резултата.

2550

5

alfakentavur

10.04 2024 в 16:37

Сложете едно rel="nofollow" на линка към "Гласове", за да не вдигате СЕО ранка на рашисткия рупор!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки