''Истината на Копейкин е истината на Кремъл'': Мирчев и д-р Оскар осъдиха Костадинов заради призив за насилие

OFFNews 26 юни 2023 в 11:30 14406 10

Костадин Костадинов в парламента

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Костадин Костадинов в парламента

След като Евгений Пригожин се отказа от метежа си в Русия, вчера председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов публикува официална позиция, в която пише, че"рупорите на американското посолство" са се радвали на метежа на Пригожин и че е "дълг на всеки нормален гражданин е да направи всичко по силите си, за да може тази уродлива измет да бъде унищожена". Реакцията не закъсня - Ивайло Мирчев от "Демократична България" и проф. д-р Александър Оскар - председател на Организацията на евреите в България "Шалом" - осъдиха остро думите му и призоваха правораздавателните органи да се намесят.

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Ивайло Мирчев е категоричен, че България няма място за унищожителни идеологии и че е крайно време българските правораздаващи органи "да спрат да се правят на глухи и слепи" за недопустимите и редовно приканващи към насилие изявления на “Възраждане” и техния лидер. Ето какво написа Мирчев във Фейсбук:

"Европа ясно помни последния път, когато политик смяташе едни хора за по-долни от останалите и искаше “тази уродлива измет да бъде унищожена”. Време е българските правораздаващи органи да спрат да се правят на глухи и слепи за абсолютно недопустимите и редовно приканващи към насилие изявления на “Възраждане” и техния лидер. В европейска България няма място за унищожителни идеологии. Няма място и за кремълска пропаганда, която нарича себе си истина, а истината обявява за фалшиви новини. Истината на Костя Копейкин е истината на Кремъл. Според истината на Кремъл в Украйна няма война, то е специална военна операция, едва ли не спасителна. Според истината на Кремъл ние в България сме предатели, ако решим да защитим националния интерес на страната си, вместо този на Русия. Истината на Кремъл от години се управлява от хора като Пригожин и достига до нас с любезното съдействие на хора като Копейкин, които пълнят с глупости главите на уплашените и лековерните. И не просто с глупости, а с глупости, изгодни на Русия и опасни за България. Крайно време е това да престане. И понеже сме в демократична държава - ред е институциите да си свършат работата."

На свой ред председателят на "Шалом" проф. Александър Оскар също осъди позицията на председателя на "Възраждане":

"Преструвайки се, че няма проблем, само води до неговото задълбочаване. Напълно подкрепям призива на Ивайло Мирчев, но преди правораздаващите органи да се намесят, най-редното и логично е да има остра, осъдителна реакция от политиците срещу проявите на езика на омразата от лидерите и привържениците на тази, при това парламентарно представена партия".

Още един депутат от ПП-ДБ реагира - Димитър Найденов. Във Фейсбук той написа следното: "Костадин Костадинов призова “тази уродлива измет да бъде унищожена” като визира различно мислещи от него български граждани. “Независимата” прокуратура мълчи."

Константин Праматаров от "Да, България" също написа коментар, в който напомни, че Костадинов редовно обещава, че ще "трича" своите противници, както и че ще ги заточи на Белене: 

"Насъскването на негови привърженици, провокирайки ги към насилие, е единственият му шанс да остане забележим - той се "храни" само от разделението на обществото. Имаме лидер на партия, който използва шпицкомандата си в парламента, за да не позволява на депутати да говорят от трибуната. Да не забравяме, че преди няколко месеца същият този човек се хвалеше, че синът му е посегнал физически на съученик. Кога ще му бъде потърсена отговорност? КОЙ го пази? (май няма нужда от въпросителен знак)."

Бившата депутатка Кремена Кунева лично призова Божидар Божанков (ПП-ДБ) да реагира, тъй като е гласувала за него преференциално. Тя посочва, че става дума за официална позиция, публикувана на официален профил на лидер на партия в социалната мрежа. Ето какво написа тя на свой ред:

"Ако и след него не бъдат задействани съответните институции, които са длъжни да спазват и прилагат законодателството на България, то за мен те са кухи в същината си. Управляващите в момента Продължаваме Промяната, Демократична България и ГЕРБ нямат повече никакво извинение за това, че не се предприемат съответните мерки за неспазване на основния закон в тази страна, а именно нейната Конституция.

Чл. 44. (2) Забраняват се организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.

Чл. 39.(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.

(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността".

Самият Божидар Божанов също реагира на случката със следния коментар:

"Какво виждат хората, когато политически лидер призове за "унищожаването на тази уродлива измет"? Престъпление, нарушаване на Конституцията, фашизъм. Какво вижда нереформираната, политически-обвързана прокуратура? Папки и "обвинение на трупчета", с което същият да бъде "държан". Поведението на Възраждане е още една причина да настояваме за обективна и политически-неутрална прокуратура. Защото такива призиви за насилие са с висока степен на обществена опасност и не могат да бъдат толерирани."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1067

10

StinkingSonOf

27.06 2023 в 14:33

Копейкин до сега не е имал досег с истината в живота си. Сигурен съм, че никога в живота си не си е отварял устата без да изрече лъжа.

205

9

REXX

27.06 2023 в 08:34

Едно време Весо Марешки редовно шамареше късопишкото от Максуда и то беше по-тихо от тревата. Сега се е измъкнало от опеката на бат Весо и се разпасало като ратай по девети септември. Крайно време е тимаджиите да командироват бат Весо в София да го понаглежда докато не е сътворил някоя по-голяма беля.

318

8

Valioka

26.06 2023 в 19:58

М/у другото, никъде в официални медии не се коментира това изявление на Копейкин. Което доста ме зарадва, защото колкото по-малка трибуна има г....to, толкова по-добре. Така, че може би трябва да му резнете малоумията и в OFFNews...

318

7

Valioka

26.06 2023 в 18:57

Това л...., след като се е н...... вчера по обяд, днес пак е навирило гребена...

89

6

bat.galin

26.06 2023 в 18:32

проблемът не е в името на боклука, който стои начело.
прблемът е в броя на боклуците, които го харесват.

9347

5

Анализи

26.06 2023 в 14:21

Неразбираемо е поведението на правоохранителните органи. Къде живеем в държава членка на ЕС и НАТО или в Беларус.

22548

4

dolivo

26.06 2023 в 14:14

Несъвместим с демократичния процес - съд и затвор за "дисидента" Копейкин, рупор на Митрофанова.

3650

3

ImBlack

26.06 2023 в 12:07

Така нареченото "Възраждане" е фашистка организация, която призовава за концентрационни лагери, убийства на инакомислещите и налагането на фашистка диктатура.
Всичко гореизброено е престъпление по настоящото българско законодателство!
Кога ще се самосезира прокуратурата?

1042

2

danvan

26.06 2023 в 11:51

Крайно време е Копейкин да понесе отговорност за всички фашизоидни прояви и реторика.

2099

1

Mateevk

26.06 2023 в 11:48

Възраждане е за забрана! Веднага!