Каракачанов: Не бих нарекъл раздялата с НФСБ развод - това е естествен ход на събитията

OFFNews 06 февруари 2021 в 15:13 2888 0

"Не бих нарекъл развод това, че взехме решение ВМРО да се яви самостоятелно на предстоящите парламентарни избори", заяви в Плевен вицепремиерът, министър на отбраната и председател на ПП ВМРО Красимир Каракачанов. 

По рано днес лидерът на НФСБ Валери Симеонов каза, че е изненадан от решението на ВМРО да се явят сами на предстоящите избори. "Имам упрек към Красимир Каракачанов, който допреди седмица твърдеше, че ще се явяваме заедно, така забави нашите възможности да влезем в други разговори и обединения", добави Симеонов. 

Каракачанов добави, че "ако се върнем назад, още 2015 година се явихме на местните избори самостоятелно на повечето места. 2019 година, на евроизборите, отново се явихме самостоятелно - тогава идеята не беше наша. Резултатите, които постигнахме на евроизборите и след това на местните избори, където отново се явявахме поотделно, показа, че ВМРО има потенциала да върви по този път", отбеляза лидерът на ВМРО.

"Ние след евроизборите запазихме парламентарната група и участието в една група, но тенденцията започна да се налага още 2019 година, когато се явихме поотделно и буквално няколко месеца, след това на местните избори отново поотделно, включително в Плевен на местните избори. Не бих го нарекъл развод с НФСБ - това е един естествен ход на събитията в политиката", изтъкна той.

Лидерът на ВМРО коментира, че миналата събота на Националния съвет може би 75% от хората са взели участие за самостоятелно явяване в предстоящите избори. 

"В началото на тази седмица имахме Изпълнителен комитет, проведохме срещи с НФСБ и стигнахме до това решение - не го наричам развод, просто естествен ход на нещата", подчерта Каракачанов.

Той коментира и какви са шансовете да влезе неговата партия в новия парламент. "ВМРО никога не е била фаворизирана като партия от социолозите. Не се притесняваме от 4 процентовата бариера".

По думите му патриотичният вот не може да бъде "прилъган" от други, които се опитват, а партия ВМРО по време на кампанията ще припомни на хората какво е направила през изтичащия мандат. Не смятам, че е паднало доверието към коалицията "Обединени патриоти", подчерта Каракачанов.

Вицепремиерът добави, че пред 2019 г. имат двойно увеличение на избраните общинските съветници и 7 общински кметове в страната. Кривиците си ще чуем от избирателите.

България трябва да бъде държава, която развива ядрена енергетика, каза още вицепремиерът. Той подчерта, че за него проектът "АЕЦ Белене" не е загубена и безсмислена кауза.

"България не може да се лиши от статута си на държава, произвеждаща ядрена енергия, заяви.

По думите му проектът "Белене" е бил спъван по абсолютно политически причини, външнополитически причини. "Тук не трябва да има конюнктура. Това, което казвам и по темата Македония - българският интерес над всичко. За мен проектът "Белене", не е загубена кауза и не е безсмислена кауза. И когато си направил едни инвестиции и на едното място, и на другото място, този въпрос да си го връщаш пак, от нулева точка да почваш да го обсъждаш не знам дали е най-целесъобразно. Действително са вложени много пари в проекта "Белене", добави той.

"Тук възниква въпроса тази инвестиция, която все пак е част от средствата, които българинът е отделил и то от 30 години насам, че и повече какво правим с тях? Да, има определени външнополитически съображения по тази тема, но аз задавам въпроса: "А българският интерес къде е? Някой предлага ли компенсации за едно или друго действие?". Ако предлага, да седнем и да го обсъдим, ама ако не предлага, дайте да си вървим по дневния ред на нашето общество.", заяви Каракачанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков