Комисията LIBE: Реформите са за бъдещето. Те обаче не са ваксина за корупцията по високите етажи от миналото

Йорданка Веселинова 13 октомври 2023 в 15:48 966 0

Снимка Мая Младенова/ OFFNews

Реформите са за бъдещето, но те не са ваксина за корупционните престъпления от миналото. Това е основният извод на евродепутатите от Комисията по граждански свободи на Европейския парламент (LIBE) София ин'т Велд (Renew, Нидерландия - председател на делегацията), Елена Йончева (С&Д, България), Ерик Маркварт (Зелените/ЕСА, Германия) и Клеър Дейли (Левица, Ирландия).

Делегацията бе на двудневно посещение в България, за да оцени спазването на върховенството на правото, като част от текущото наблюдение на ситуацията в целия Европейски съюз. Работната ѝ програма включва срещи с министър-председателя Николай Денков и няколко министри, с президента Румен Радев, с висши служители на министерствата на правосъдието и на вътрешните работи, както и с представители на гражданското общество и медиите.

Председателката на делегацията София ин'т Велд заяви на брифинг в Дома на Европа, че Комисията оценява добрата воля на правителството и амбициозната програма за съдебнатата реформа. По думите ѝ трябва да бъде приветствана готовността на парламентарните групи да загърбят различията в името на националното благо. Тя обаче отбеляза, че подобряването на ситуацията с върховенството на правото в България е свързано не с приемането на някакви закони, а с тяхното ефективно прилагане.

София ин'т Велд каза, че е важно съдебната реформа да е устойчива на политически натиск и надеждна. 

"Очакваме, че разследванията за престъпления, извършени в миналото, ще бъдат продължени. Реформите са за бъдещето, но е важно да бъдат продължени разследванията", добави тя.

Делегацията обърна внимание на т.нар. SLAPP дела срещу журналисти в България и продължаващия проблем с непрозрачната медийна собственост. Евродепутатът Елена Йончева добави, че ЕП прие медиен пакет, в който изсветляването на собствеността със съставянето на регистри на медиите е ключово. По думите ѝ също толкова важно е и показване на потоците с европейско финансиране.

Друга тема на пресконференцията бе Конституционната реформа. Елена Йончева цитира становището на Веницианската комисия, според което с така предложените текстове главният прокурор и прокуратурата ще бъдат политически зависими.

София ин'т Велд, която е евродепутат от Нидерландия, коментира и казуса с присъединяването на България в Шенген и ветото, което страната ѝ налага с аргумента за проблеми с върховенството на правото.

"Отхвърлям позицията на нидерландското правителство за спирането на България и Румъния в Шенген. Абсолютно съм убедена, че това решение няма нищо общо нито с България, нито с Румъния. Надявам се, че ветото за присъединяването на България в Шенген ще бъде вдигнато", каза тя и добави, че решението на Нидерландия е взето по вътрешнополитически причини. Тя изрази надежда, че след изборите в страната на 22 ноември ситуацията с ветото ще се промени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки