Комисията по отбрана с извънредно заседание заради падналия дрон в Тюленово

Кристина Минчева 18 септември 2023 в 15:41 1030 1

Христо Гаджев

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Христо Гаджев ГЕРБ-СДС

Председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) съобщи, че до момента не са запознати с подробностите около падналия снощи дрон в Тюленово, заради което в 17:30 ч днес ще свика извънредно заседание на Комисията по отбрана, където ще бъде изслушан военният министър Тодор Тагарев.

„Темата е достатъчно чувствителна и не трябва да се позволяват спекулaции по нея и най-вече да става прекалено политическа. Важно е да има яснота“, каза Гаджев.

Преди изявлението му Делян Пеевски от ДПС призова за спешно свикване на комисията.

„Редно е днес да се свика Комисия по отбрана и министър Тагарев да даде обяснения. Ние не знаем нищо по случая. Очакваме той да ни информира днес“, заяви той.

Ивайло Мирчев (ПП-ДБ) коментира, че грешките при обезвредяването на дрона ще бъдат анализирани след изслушването на министъра. Според него задействането на ПВО над Тюленово за подобен дрон „не е много сериoзно, защото най-вероятно дронът е доплувал“.

„Нека тези неща станат ясни на заседанието на комисията и да не бързаме да обвиняваме когото и да е. Убеден съм в българската армия, че си вършат доста съвестно задълженията“, каза още Мирчев.

„Може би министърът трябва да бъде по-внимателен в изказа си, тъй като в медиите изтече информация, че едва ли не ежеседмично се случват такива инциденти. Не сме запознати, нека го изслушаме и ще коментираме“, съобщи Джейхан Ибрянов от ДПС.

Христо Гаджев допълни, че министърът на отбраната може бие е имал предвид, че ежеседмично има унищожаване на военни боеприпаси от Първата световна война и Бaлканските войни.

„ И модулните групи на въоръжените сили, които се занимават с обезвреждането на боеприпаси са достатъчно големи професионалисти с достатъчно голям опит, но нека да видим дали става въпрос за това или погрешно е разбран министърът“, каза Гаджев.

Думите на Тагарев бяха разкритикувани от председaтеля на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, който съобщи в кулоарите на парламента, че министъра се ползва с уважението му и няма нужда да подава оставка, но трябва да излизa пред медиите напълно подготвен.

„Откъде, как защо, това е чувствителна тема. Когато се разбере, да излезе и да го разкаже", коментира Борисов, като уточни, че не е знаел, че дронове се разбиват ежеседмично у нас, както по-рано каза министърът.

"Когато министър на отбраната се изказва, той трябва да знае колко са, да ги осветли. Откъде е дошъл - украински, руски, български. Като излизат да говорят, цялото правителство, да се готвят, за съжаление медиите са по-подготвени от тях и след това се налага да се излиза с нови брифинги да се замазват нещата", каза още бившият премиер.

Корнелия Нинова (БСП) настоя за оставката на военния министър, а Тошко Йорданов (ИТН) смята, че Тагарев "се държи като министър на отбраната на чужда държава". Според него дронът е украински, тъй като ако е бил руски, „министърът щял да се качи върху него".

„Видяхме безотговорност и липса на държава в този случай. От снощи до сутринта никой не взе мерки, защото не можело да се реагира в тъмната част от денонощието. Това е абсурдно. Тагарев трябва да си ходи веднага”, критикува председателят на БСП Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

1

Mateevk

18.09 2023 в 16:10

Ами в Румъния падалият дрон бе руски, но какъвто и да е нашият, да не забравяме кой носи вина за това сега да летят дронове и да падат понякога на необичайни места? А внушението и посланието на прорашистките партии тука е пределно ясно - Ако не бяхте помагали на Украйна заедно с вашите евроатлантически партньори, досега Путин да е победил! Затова се махайте, за да дойдем на власт ние с нашите източни и отскоро по-далекоизточни партньори, с които ще ви разкажем играта!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки