Константинов: Вотът ще се продава и при задължително гласуване

Елица Мартинова 02 декември 2013 в 08:49 3202 6

Проф. Михаил Константинов. Снимка: БГНЕС
Проф. Михаил Константинов. Снимка: БГНЕС

 

„Аз съм раздвоен, защото има гласове „за“ и „против“. Целта е да се намали купеният вот, но в края на краищата, ако закарате един човек пред урната, той пак ще продаде гласа си. Така че не мисля, че кой знае какво ще се промени.“

Това заяви в дискусия „За или против задължителното гласуване“ в ефира на ТВ7 математикът Михаил Константинов.

Той бе убеден, че обсъжданията са чисто теоретични, тъй като партиите в парламента няма да направят нищо, за да въведат задължителното гласуване, тъй като то няма да е в техен интерес.

„Конституцията дава правата, но задълженията се вменяват чрез закон. Така че, ако България реши, че й трябва задължително гласуване, ще го въведе. Парламентарно представените сили са категорично против задължителното гласуване, така че то няма никакъв шанс да мине. И в този момент ние обсъждаме чисто теоретичен въпрос. Той няма шанс за предстоящите избори, докато не се смени конфигурацията в парламента. С тези партии задължително гласуване няма да има”, подчерта Михаил Константинов.

Социологът Кольо Колев пък защити противоположната теза и коментира, че задължителното гласуване ще успее да се справи с много от изборните манипулации.

„Аз съм по-склонен да подкрепя задължителното гласуване. Със задължителното гласуване се намалява драстично купеният вот. Той продължава да съществува, но той изчезва сред значително по-масовото гласуване“, обясни Кольо Колев.

Той обаче подчерта, че ако се въведе задължителният вот, изборите трябва да се провеждат винаги в работен ден, който да бъде обявен официално за почивен. По този начин държавата няма да краде от свободното време на гражданите, изтъкна социологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл