Коцев довел баща и син Димитрови на гости за рождения ден на Рашков в дома му

Като дойде на гости у вас някой, нали не му правите справка за криминалното настояще, попита бившият вътрешен министър

OFFNews 09 април 2024 в 21:47 9308 6

Бойко Рашков със Стефан Димитров и Живко Коцев

Снимка Фейсбук

Бойко Рашков със Стефан Димитров и Живко Коцев

Бойко Рашков обяви, че обвинените за контрабанда баща и син Марин и Стефан Димитрови са били доведени на гости в дома му по случай неговия рожден ден лично от главния секретар на МВР Живко Коцев. 

В интервю за Свободна Европа депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и бивш вътрешен министър в кабинета "Петков" Бойко Рашков коментира скандалите около фигурата на главния секретар на МВР Живко Коцев и предполагаемата му връзка с обвинените за контрабанда митничари баща и син - Марин и Стефан Димитрови.

В момента Марин Димитров е в болницата, а синът му - в ареста. Самият Коцев също е в болнични, след като първо си подаде оставката, а после се отказа от това действие и остана на поста си. Преди часове служебният кабинет поиска президентът да подпише указ за освобождаването му.

"Главният секретар на МВР дойде с тях. Аз също ги познавам, разбира се. Но какво да кажа - тия назад, тия напред? Идват хората да ме поздравят. Като дойде някой на гости у вас и ви поздрави за сътоветен празник, нали не му правите справка за криминалното настояще? Аз откъде мога да допускам, че някой може би се занимава с такава дейност и главният секретар може би е във връзка с тях", попита Бойко Рашков.  

Освен снимката на Рашков в компанията на баща и син Димитрови, през последните няколко дни на няколко порции в медиите изтекоха снимки компромати с непотвърдена автентичност, на които се вижда Коцев с малко пуделче, а на няколко други снимки се вижда същото куче с купчини с пачки евро. На една от снимките пак се вижда Рашков, този път седнал в ресторант, с въпросното кученце до него.

"Нека изкарват колкото кучета и котки искат. И аз имам вкъщи. Нека докажат тези контрабандни канали, това са възловите въпроси, а не сега кой с куче и кой без куче. Това е нивото на прокуратурата", коментира Бойко Рашков. 

"Различни хора, различни нрави. Младият човек (б.а. Стефан Димитров) обича да парадира с познанства с известни лица и да ги разпраща на свои приятели. Това нещо е маниакално и не цели нищо. Главната цел е да се представи, че е в София, а той е от Хасково, и контактува на високи нива", каза бившият вътрешен министър.

Той заяви, че в медиите е прочел как Живко Коцев казал, че има респект към него и затова контактувал с Димитрови - от лоялност. "Нямам обяснение на това. Тук има доста противоречия, нека бъдем по-щадящи. Има и други противоречия", призова Рашков. 

"Защо той към мен вече като главен секретар, поддържайки отношения към тези хора, обяснява това с лоялност към мен - не мога да дам смислен отговор. (...) Става въпрос за натиск върху този човек (б.а. Живко Коцев). Ако е вярно това, което разбрахме: че са му отправяни закани и заплахи, ако не си подпише оставката - то това граничи с престъпление по Наказателния кодекс", каза Рашков.

Според него Калин Стоянов е останал начело на МВР, защото е спечелил доверието на ГЕРБ и ДПС, за да им съдейства по време на провеждането на изборите. 

"Първият му изпит беше при местните избори, където МВР под негово ръководство не се справи с купения вот. Този аванс, който той има от миналия вот, сега се използва от тези политически сили, които разчитат на купения вот. Това е практиката им десетилетия наред", заяви Бойко Рашков. 

Той посочи, че шефът на митниците също има ключова роля при провеждането на изборите. Днес току-що положилата клетва служебна финансова министърка Людмила Петкова назначи Георги Димов на освободеното от арестуваната Петя Банкова ръководно място в Агенция "Митници"

"Банкова в голяма степен е нарушила режима на генералната дейност в митниците. Арестът ѝ тълкувам като един закономерен отговор", каза Рашков. 

Бившият вътрешен министър посочи, че атаката по Банкова и Коцев съвпада с идването на предизборната кампания. "Подозренията ми са свързани с ГЕРБ и ДПС. То е логично", заяви той.

Рашков на свой ред отправи обвинения към Калин Стоянов, че е близък със семейство Димитрови. 

Цялото интервю на Генка Шикерова с Бойко Рашков:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

6

Bluf

10.04 2024 в 08:52

Ами Рашков като си политик и министър определено не е лошо да се информираш кой влиза у вас. Ако си на събитие навън е така - няма как да разбереш кой кой е. Например аз у нас определено не пускам хора които не познавам въпреки че не съм министър и политик.

2099

5

Mateevk

10.04 2024 в 08:22

На война кто на война - пачки срещу пачки, снимки срещу снимки и т.н. А истината никога не излиза наяве, макар това въобще да не е проблем. Не може да е проблем Борисов да докаже, че не е баща на детето на Йовчева. Нищо унизително няма в това. Не може охраната на резиденцията на премиера и камерите да не са засекли кой кога е влизал и направил снимките с шкафчето и пачките. Не може да е проблем да се установи кой и защо е разнасял в чували пари, теглени от банка. Не може да е проблем проверката на твърденията на Божков за пренасянитке от него пари по време на визитите му в МФ. И още и още. Нека първо тези неща бъдат изяснени преди да ни се сервира следващата порция, спрямо която трябва да се отнесем по същия начин. Но това никога не става. Истината никога не излиза наяве.

2994

4

Гражданин

10.04 2024 в 00:24

До бойкикевото тролче: като пуснаха дозироано снимките с пачките в спалнята оплакваше ли се? Имам чувството, че не.

2994

3

Гражданин

10.04 2024 в 00:22

В кой от дузината домове на скромния държавен чиновник?

4038

2

Moirae

09.04 2024 в 23:47

Нямаме прокуратура, нямаме следствие, МВР, нито служби. Пускат ни контролирано снимки и от нас се очаква да реагираме. Поискайте си правосъдието и институциите и не слизайте на нивото на раздаване на правосъдие по този начин. Това е тежка загуба за България.

400

1

демотиватор

09.04 2024 в 22:23

Депутат Рашков, що ти пък не ми дойдеш на гости с няколко митничари?! Да, и с кучето, де...
Пачки нямам, ама дамаджана с домашна ракийчица и неколко недооглозгани кокалчета, пък вий донесете нещичко от митницата... (ジ)
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки