Лавров: Всички пратки с оръжие за Украйна са цели за поразяване

Георги Ангелов 18 март 2022 в 15:13 3838 11

Снимка БТА/АП

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че всички пратки с оръжие, влизащи в Украйна от чужбина, ще бъдат идентифицирани от руската армия като "легитимни цели" за поразяване. Той заяви това в интервю за руската държавна телевизия RT, чието излъчване беше забранено на територията на ЕС. 

"Много ясно заявихме, че всички пратки и товари, които влизат в Украйна и които смятаме, че пренасят оръжие, ще станат законни цели. Това е напълно разбираемо", каза Лавров.

Той отбеляза, че Русия няма да позволи на трети страни да изпращат в Украйна системи за противовъздушна отбрана съветско или руско производство.

"Бих искал да напомня на всички страни, които биха обмислили тази идея, че системите за противовъздушна отбрана съветско производство и системите руско производство са там по силата на междуправителствени споразумения и договори, които имат и сертификат за ползване. И този сертификат, споразумението с потребителя, не позволява те да бъдат изпращани в трета страна", каза Лавров.

Москва и преди е заплашвала, че може да унищожи западните доставки на военно оборудване за Украйна. Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков също заяви на 12 март: "Москва предупреди САЩ, че ще разглежда западните оръжейни доставки за Украйна като цел".

Преди два дни президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Украйна ще получи допълнителна помощ в размер на 800 млн. долара. Белият дом съобщи, че в допълнение към американските системи за противовъздушна отбрана с малък обсег, които украинците активно използват, Съединените щати са определили и помогнали на украинците да закупят допълнителни системи с по-голям обсег, които украинските войски вече се учат да използват, както и допълнителни боеприпаси за тези системи.

Според публикации на медии, сред които и Би Би Си, САЩ разговарят със съюзници, които имат системи за противовъздушна отбрана с които украинците знаят как да работят и това ще е една от темите, които ще бъдат обсъдени и това ще е една от темите на разговорите на секретарят по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин, който пристига днес у нас. 

Словакия вече даде принципното си съгласие нейна система C-300 1за ПВО да бъде предоставена на Украйна с условието веднага да бъде заменена от щатската Patriot. България също има С-300, като това е най-съвременното оружие от ПВО оружията ѝ. Произведено е през 1988 г. 

„Ако някога трябва да вземем решение по отношение на оръжието, ще го направим прозрачно на ниво парламент, няма да са еднолични решения, взето от някой. Никакви ракети няма да се дават на никого в този момент“. Това заяви по-рано днес премиерът беше Кирил Петков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

11

GB

18.03 2022 в 18:03

Всички европейци, естествено, забравят удобно, че са гарант по договор за териториалната цялост на Украйна!

3714

10

GB

18.03 2022 в 18:01

А според този, дали Беларус е цел?

2051

9

Propaganda

18.03 2022 в 17:32

Искам да видя как тия руски абдали ще ударят предполагаема натовска доставка.
Изобщо от позицията на кво тия загубеняци си позволяват да заплашват?

Загубена война, срината държавица и джуджето им путин, дето от 1 месец се крие по бункери.
А НАТО от десетилетия не е било толкова силно и сплотено.

-8580

8

Ясен си ми като книга която съм прочел няколко пъти.

Вземи се стегни че това дето пишеш и в РаССия не са толкова заблудени.

1220

7

хr4

18.03 2022 в 17:03

Лелеее, точно Дафинов ли говори за договори? Ми те(РФ) трябваше да са гарант за сигурността на Украйна. А то кво стана? Ебати нагляра!

-8580

5

Zuljin убеден съм че имаш камери на границата и знаеш всичко. Ако не е така си го прочел в някоя Телеграм група тип - Операция З. На Лужники днес те чакат да държиш реч.

1767

3

fiki

18.03 2022 в 15:55

Да, досега ги оставяха, не че не могат да ги ударят, просто са добрички ама вече се ядосаха! Аре стига глупости, идея си нямат какво се случва и къде какво е, с москвичите и техниката им от 1920-та
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews