Манолова дава мораториума за нови лекарства на Конституционния съд

OFFNews 29 ноември 2017 в 13:31 2565 0

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Конституционния съд, ако бъде приет мораториумът Здравната каса да заплаща нови лекарства и да сключва договори с болниците за нови клинични пътеки през 2018 г.

Това обяви Манолова пред БНТ. 

Тя е категорична, че тези забрани ограничават конституционното право на българските граждани на достъпна медицинска помощ и качествено здравеопазване. 

Преди дни Манолова изпрати трета препоръка до депутатите срещу мораториума. 

„Мораториумът узаконява статуквото, блокира промяната и се предполага, че тези, които го налагат, харесват ситуацията и по отношение на лекарствата, и по отношение на състоянието на болничната помощ“, коментира омбудсманът. По думите ѝ е абсолютно необяснимо „как с едно зачеркване, с една запетая, направена с химикалка, могат да бъдат лишени от надежда за живот десетки хиляди български граждани“. 

Тя бе категорична, че става въпрос за 25 млн. лв., които ще бъдат спестени на фона на 1 млрд. лв., които плаща Здравната каса за лекарства.

„За мен като омбудсман, като човек, като гражданин, човешкият живот няма цена. Как решаваш с тези 2% да лишиш хора от надеждата да бъдат излекувани? Аз не разбирам как може да се пристъпи към подобна мярка“, допълни Мая Манолова.

Според нея още по-драматичен е въпросът за лишаването на болниците от нови дейности. 

„Това е жесток удар срещу общинските болници. В момента и част от тях наистина са на ръба. Дълговете на 38 болници са в размер на 29 млн. лв. Надлимитните дейности на всички болници са около 50 млн. лв. в края на годината“, подчерта омбудсманът.

Тя беше категорична, че ако не се помогне на общинските болници с 29 млн. лв. те ще фалират, като тези във Враца и Ловеч. Отнема им се шанса да се преструктурират и да развиват нови дейности, които да ги направят по-печеливши през следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки