Митов се отказва от номинацията за външен министър

OFFNews 19 април 2024 в 11:26 2008 2

Даниел Митов и Стефан Димитров

Снимка БГНЕС

Даниел Митов (ляво) и действащият външен министър Стефан Димитров

Не бива да се превръщам в ябълката на раздора в момента, затова със сигурност оттеглям своето одобрение да бъда външен министър, обяви депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов пред журналисти в парламента днес.

"В тази ситуация, при променена Конституция, в която се търсят партийни баланси, е ясно, че не е проблем партийно оцветени хора да заемат министерски постове. Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ. Вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев. Сега може да му кажем: спокойно, г-н президент, ПП-ДБ продължават да са с вас", коментира Митов.

Той благодари на служебния премиер за доверието, както и на Бойко Борисов, който по думите му подходил с разбиране към тази номинация.

"Приех не защото това е основна цел за мен, бил съм външен министър и не е в това въпросът. Въпросът е, че в тази ситауция държавата трябва да има ясен външнополитически курс, който да е проатлантически, пронатовски и проевропейски",добави Даниел Митое.

"Отговорността е на президента Радев. Външният министър си е негов и той носи в момента цялата отговорност. Г-н Главчев направи предложение и то не беше прието от президента. От тук нататък отговорността е на президента и на ПП-ДБ", каза още зам.-председателят на ГЕРБ.

Коментарът му идва след среща между Румен Радев и Димитър Главчев днес на "Дондуков" 2 по повод предложенията за промени в състава на Министерски съвет. След срещата Главчев бе лаконичен, като каза, че диалогът продължава.

"Не съм предлагал нищо, комуникацията с президента продължава. Нямам новина за съобщаване. Докато президентът не издаде указа, старите министри си изпълняват задълженията".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

2

мнение от IP

19.04 2024 в 13:32

Даниел Митев е бил готов да брани с голи гърди "евроатлантическата ориентация", ама ето на- ПП и ДБ му пречат.

22548

1

dolivo

19.04 2024 в 11:59

*****мет до последно. Чуден, поне няма да е министър.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки