МВнР: Разрешено е прелитане на самолета Сергей Лавров след искане от РСМ

OFFNews 28 ноември 2023 в 07:49 2502 4

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

След искане от страна на Република Северна Македония бе дадено разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър Сергей Лавров през българското въздушно пространство, съобщи Министерството на външните работи на Република България във връзка с постъпили медийни запитвания.

"Въз основа на постъпило искане от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, в качеството ѝ на действащ председател на ОССЕ за 2023 г. и организатор на 30-ото заседание на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на 29 ноември - 1 декември 2023 г., за осигуряване на разрешение за прелитане на делегациите за участие в предстоящия Съвет на министрите на ОССЕ, Министерство на външните работи на Република България даде разрешение за осъществяване на полет на Специалния летателен отряд „Россия“ през въздушното пространство на Република България за изпълнение на полет за транспортиране на делегация за участие в международния форум", посочва МВнР.

От ведомството уточняват, че разрешението има временен характер и е валидно 3 часа преди и 72 часа след определената дата и часове за прелитане.

Даденото разрешение се предоставя за участие в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо него.

Даденото разрешение не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица, съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна, се казва още в съобщението.

Вчера руският посланик у нас Елеонора Митрофанова съобщи пред ТАСС, че България е отворила въздушното си пространство за полета на Лавров.

България разреши на Лавров да прелети над страната

По-рано от Европейската комисия разрешиха на Лавров да пътува до държава от Европейския съюз или до Северна Македония, въпреки че е в европейския списък със санкциите, наложени срещу Русия заради войната в Украйна.

Това е и причината за обрата в позицията на България, която бе първата европейска държава, която затвори въздушното си пространство за руски полети. Това се случи още на втория ден от началото на войната в Украйна - 25 февруари 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

4

ob1

28.11 2023 в 11:20

Абе да внимава... тия наши две батареи С300 са стари, да не дефектират нещо и да свалят неволно орангутана...

14469

3

случайно прочетох

28.11 2023 в 11:15

МВнР и МВР да внимават самолетът да не не нахвърля рекламни листовки за прекрасния живот в РФ и да насъпи масова емиграция към РФ ;–)

3700

2

опетков

28.11 2023 в 10:54

Никакви отстъпки на орките не трябва да се правят под никакъв предлог.

22548

1

dolivo

28.11 2023 в 09:40

отива да нагледа разузнавателните операции там?

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика