Не ни очаква бедност, според Николай Василев

През 2007 г. петролът беше по-скъп, а доходите - по-ниски, припомни бившият министър на икономиката

OFFNews 23 март 2022 в 08:27 2065 0

Снимка БТА архив

Не смятам, че трябва да се готвим за бедност. Не се очертава рецесия в света или в Европа, извън Русия и Украйна, които водят война.

Това коментира бившият министър на икономиката Николай Василев по Нова тв. „Годината щеше да бъде добра за световната икономика. Сега ще бъде по-малко добра, но не бедност”, допълни той. 

„Растежът вероятно няма да е такъв, какъвто трябваше. Това е жалко, защото инфлацията се бори най-добре с растеж”, уточни Василев. По думите му нашата страна не е толкова засегната, колкото други държави. А инвестициите, които "и без това клоняха към нула през последните десет години, ще  ударят нулата с войната”.

Той припомни, че  през 2007 г. петролът е бил по-скъп, а доходите - по-ниски, отколкото са сега. те доходи тогава у нас, в сравнение със сегашните.

„Петрол се произвежда на всички континенти. Той може да се пренася. Ситуацията с газа е малко по-лоша. Хубавото е, че идва летният сезон. Да се надяваме, че най-после ще построим интерконектора с Гърция, за да имаме алтернативни доставчици”, заяви Василев. 

Според Николай Василев заради санкциите Русия ще заприлича на България от 1996 г., когато по магазините имаше опашки и липсваха елементарни стоки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика