Нито идея от политика?

Таня Балабанова 14 февруари 2024 в 12:03 1187 0

Четиримата ученици

Снимка БНР

Четиримата ученици отляво надясно: Виктор Колев, Илиян Халваджиев, Лазар Лазаров, Надежда Изворова

Остават ли младите хора у нас трайно безразлични към обществено-политическия живот или напротив – ангажират се със злободневните теми на деня? Как се справят политиците с проблемите, от които се вълнува Поколението Z?

От какви източници генерацията на прага на живота се информира за заобикалящия ни свят? Отговорите дават ученици от 12 клас на Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ в Стара Загора, избрали профил „Философия и политика“ и „История“. Това са Виктор Колев, Надежда Изворова, Илиян Халваджиев и Лазар Лазаров.

Разговор с ученици от 12 клас на същата гимназия проведе неотдавна евродепутатът от ЕНП Радан Кънев. Той споделя своите впечатления от срещата:

„Това, което виждам - младите знаят доста повече за това как функционира ЕС, отколкото хората на средна възраст и особено по-възрастните в България. Това обективно се дължи на факта, че те в своята учебна програма получават известна информация. Аз мисля, че те изпитват значителна апатия към партийната политика в България, но в никакъв случай не изпитват апатия към големите политически въпроси на тяхното собствено бъдеще“.

В отговор на въпрос Радан Кънев казва, че у нас интересът на младите към политически и икономически въпроси е по-силен. На този фон за техните връстници в западна Европа темата за климатичната политика е абсолютният номер едно.

Поколенията са различни и различно образовани, затова разговорът за политиката е труден за част от обществото, споделя преподавателката по философия Екатерина Бояджиева.

Международният младежки център (ММЦ) в Стара Загора има почти 10-годишна история. За това време над 5000 младежи от областта са преминали през различни обучения и активности, институцията се утвърди като инкубатор за развитие на идеи и инициативи, насърчаващи гражданската активност сред младежката общност в региона, разказва управителят на Центъра Моника Тодорова.

Подкастите от поредицата "Generation Z / Поколение Z" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки