Нова власт, стари маниери: Репортерите в НС остават без достъп до депутатите

Йорданка Веселинова 01 септември 2023 в 12:02 2607 3

Снимка OFFNews, Йорданка Веселинова

С подобни табелки в бившия Партиен дом е обозначено къде журналистите нямат достъп

Нова власт със стари маниери - най-общо така могат да бъдат обобщени обещанията на депутатите, че този път, след преместването на парламента в сградата на бившия Партиен дом, журналистите няма да бъдат натикани в мазето.

Тази сутрин репортерите в НС бяха посрещнати от табелки "Контролиран достъп", пазещи народните представители от въпроси и журналисти.

Днес бе даден старт на втората пленарна сесия на 49-ото НС в сградата на бившия Партиен дом. До решението се стигна заради нуждата от основен ремонт на другата сграда с надпис "Съединението прави силата", който се очаква да продължи три години. Още в края на юли, когато бе потвърдено, че ще има ротация на сградите, депутати обещаваха, че този път достъпът на журналистите няма да бъде ограничаван и ще могат да работят спокойно. 

Наесен с песен депутатите се местят в бившия партиен дом

Така тази сутрин се оказа, че съединението може и да прави силата, но разединението прави спокойствието. За депутатите. Действително, този път парламентарните репортери не са натикани в мазето, но не може и да се каже, че са осигурени условия за нормална работа. Основното задължение на медиите - да задават неудобни въпроси, на практика е невъзможно. 

Как работят сега журналистите в НС?

Недомислените неща, свързани с достъпа на парламентарните репортери, започват още от входа на Партийния дом. Журналистите с постоянен пропуск могат да влязат лесно, но тези с ротационни карти трябва да обикалят до входа към БНБ. Там е единственото място, където ще се получават пропуски за сутрешните заседания, а за следобедните - на комисиите, ще може и от двата входа. Ако по зла случайност сред журналистите има пушачи, то те трябва да излизат от сградата, а след това отново да минават през проверките, за да продължат да работят.

Залата за журналисти е над главния вход. Тя е доста по-широка от кътчето, с което разполагаха в другата сграда, но всичко хубаво приключва тук. Осигурени са две маси за по десет души, но в началото на пленарния ден към тях имаше само по три контакта. След оплакване бе осигурен и разклонител. За да се стигне до "кошарата" за репортери в пленарната зала, трябва да се изкачват стълби, а асансьор няма. Мястото за брифинги е на долния етаж, а зала "Света София" е на втория етаж. 

За депутатите има друг вход. Пред самата пленарна зала е осигурено пространство, в което се допускат и журналисти. Това е единственото място, където може да се разговаря с народни представители неофициално. Там обаче няма екран с излъчване от зала, а интернетът е слаб. В пространството има само четири контакта, а храните и напитките са забранени. През деня парламентарните репортери опитаха да се преместят именно там, за да могат да работят и да задават въпроси. Това не се хареса на депутатите и бе поставена червена ограничителна лента. Така народните представители си осигуриха коридор за бягство към кулоарите, където журналисти също не се допускат. Че достъпът на репортерите към стаите на парламентарните групи, т.нар. кулоари, е забранен, показват табелки с надпис "контролиран достъп".

"Класово разделение" вече ще има и в бюфета. За целта са осигурени две каси и две зони за хранене. Пространството за депутати обаче е оградено и скрито зад замъглена врата.

Така народните представители продължиха традицията на ГЕРБ от края на кабинета "Борисов 3", когато за последен път се водеха пленарни заседания в тази зала. Те си осигуриха спокойствие за следващите поне три години, колкото ще тече ремонтът на другата сграда, като за да се задават въпроси, трябва да се разчита или на разговорливи депутати, или на благословията на партийните пиар експерти. За всички останали са осигурени ограничителни колчета, ленти, табелки, отделни входове и зали. Толкова за свободата на словото и обещанието, че няма да се пречи на работата на журналистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12278

3

pencotk

01.09 2023 в 22:01

Много приятно ми стана, докато четох хленченето, колко зле били пуйките... Това е положението! Който не му аресва - марш на лозята, тъкмо зреят...

12078

2

edin slep

01.09 2023 в 12:29

Вдигайте шум по този въпрос и призовете хората. Едни хубави протести може да им докарат друго настроение.

Без това им набирам ...

-1100

1

qwertz

01.09 2023 в 12:21

МИСИРКИТЕ* на Боко Тиквата тоест.

Общо взето всичките МИСИРКИ са необразовани и нискочели. И са на хранилката на ГЕП.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика