Паметникът на съветската армия ще бъде опакован в български и украински знамена

Георги Ангелов 03 май 2022 в 14:45 5669 0

Снимка Владимир Шоков/БТА

Акция по опаковане на паметника на съветската армия в София в български и украински знамена организира гражданската инициатива за демонтиране на монумента. Акцията започва в сряда (4 май) от 18:00 ч. и ще продължи 5 дни. Заповядайте заедно да скрием позорното и натрапчиво присъствие на пропагандния монумент на окупационната червена армия, кани фейсбук страницата за инициативата. За утре е насрочен и протест, който настоява за даване на военна помощ на Украйна. 

Организаторите дават пример от Киев, където преди броени дни беше демонтиран паметникът на руско-украинската дружба, "а Русия не спира да погазва всякакви международни граници, договори и културно-исторически връзки, у нас институциите продължават да се ослушват дали премахването на паметника на българо-съветската дружба (защото МОЧА е точно това) няма случайно да наруши някоя запетайка от нещо, което дори не може да бъде открито като документ".

Затова и в знак на подкрепа към Украйна в този критичен миг заедно ще опитаме да измием срама от това безкрайно крещящо бездействие и ще започнем опаковане на паметника на съветската армия със знамената на България и Украйна, обясняват мотивите на акцията организаторите. 

Покриването на паметника ще започне тази сряда започваме със скулптурните композиции в североизточния край на монументалната площадка. Фигурите трябва да останат покрити със знамена в продължение на следващите няколко денонощия.

Вярваме, че българската полиция ще предотврати всеки опит за посегателство над националното знаме на България - със светкавичната скорост и пределни усилия, с които брани и самия монумент на съветските окупатори. За което благодарим предварително.

Организаторрите призоват да се носят собствени знамена, "за да покрием колкото се може по-голяма площ от тези натрапчиви и обидни за всеки българин съоръжения".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша