Пеканов: Предоговарянето на ПВУ продължава, България е в златната среда

OFFNews 05 май 2023 в 14:50 1207 0

Атанас Пеканов

Снимка БГНЕС

Атанас Пеканов

Процесът по предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост с Европейската комисия продължава, стана ясно от изслушването на вицепремиера Атанас Петанов в парламента днес.

Решението на парламента ще бъде изпълнено дотолкова, доколкото е възможно в хода на преговорите с ЕК, която ще има окончателната дума по отношение на предложените промени, посочи Пеканов. Целта е да не се допусне забавяне на изпълнението по време на предоговарянето, както и загуба на европейски средства.

„България е в „златната среда“. Получили сме около 25% от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Има много страни, които са получили много по-малко. Има шест-седем страни, които въобще не са направили искане за първо плащане. Радвам се, че в рамките на служебния кабинет успяхме да наваксаме част от забавянето, което се беше получило“, каза вицепремиерът.

Той прогнозира, че възможно най-скоро, след като приемем необходимото законодателство, ще получим второто плащане по ПВУ.

Вицепремиерът Пеканов обясни стъпка по стъпка свършеното от служебното правителство по предоговарянето на плана в частта „енергетика“. 

Бих искал да уточня, че този график не е изключение за България, тъй като се очаква също през лятото повечето държави членки да представят изменените си планове в контекста на REPowerEU, каза още Пеканов.

Сред промените, обект на предоговаряне, е отпадане на реформата, целяща намаляване на емисиите на въглероден диоксид от производството на електроенергия с 40%, и гарантиране на работата на въглищните централи у нас без ограничение поне до 2038 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки