Петър Стоянов: Българският национален интерес не може да е винаги идентичен с този на Русия

OFFNews 08 март 2022 в 17:27 6211 4

Крайно време е да имаме българска национална позиция и да сме съвсем наясно, че тя не може винаги да е идентична с тази на Русия. Обичаме Русия, но повече трябва да обичаме Българи, обяви президентът (1997-2002) Петър Стоянов пред бТВ.

Той заяви, че се е почувствал обиден и дори унизен от станалото на връх Шипка на Националния празник 3 март, от това, че хора са застанали под чужди знамена и плакат "Благодарим на Русия", че премиерът и председателят на Народното събрание са били замеряни със снежни топки.

"Щеше ми се всички да застанат и да кажат, че са на страната на премиера и председателя на НС", каза Стоянов с уточнението, че може да има разногласия между тях по много въпроси. Националният празник обаче трябва да обединява политиците, а не да ги разединява. 

Петър Стоянов обясни, че според него националният празник има терапевтично действие, но границите на благодарността трябва да се очертаят.

"Винаги ли когато Русия направи някакво важно геополотическо движение, това ще се отразява пагубно на българското обществото? Трябва да застанем зад националния интерес, но големият въпрос е кой нашият национален интерес", посочи бившият президент.

Той обясни още, че отражението на случващото се в Украйна е разтърсило българското общество. 

"За мен тази война може да се окаже последният стадий за изграждане на украинската идентичност", каза още Петър Стоянов.

Но нищо не е така просто, както изглежда. От гледна точка на морала Украйна заслужава не само нашите симпатии, но и едни далеч по-активни действия, смята той. Според бившия държавен глава обаче директна военна подкрепа за Украйна ще означава нова световна война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

6

Bace7

08.03 2022 в 19:35

Да ми каже Пешо колко пъти националният ни интерес отговаряше на тоя на САЩ и ЮК, че им върти опашка като откачен? Русия ли ни оряза половината територии на Берлинския конгрес, или го направиха Великобритания, Австро-Унгария, Италия и Франция?

500

4

Hackerman

08.03 2022 в 19:13

По скоро един референдум в стил всички русофилчета да им се комфискуват имотите и гражданството и по един шут в гъза посока Русиа-стан. Жалки, жалки тролове.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков