Посланикът ни в Скопие с протестна нота - спрели 920 български книги на митница

OFFNews 27 март 2021 в 18:43 4161 0

Посолството на България в Скопие е изпратило протестна нота до Министерството на външните работи на Северна Македония, след като митническите власти на ГКПП "Деве баир" са спрели пратка от 920 български книги за Българския културно-информационен център в Македония, съобщи българското Външно министерство.

Екземплярите от "Български народни песни" от Братя Миладинови са транспортирани от българския гражданин Виктор Стоянов. Той е представил на ГКПП "Деве баир" договор за дарение, с който книгите ще бъдат предоставени на културния център.

Въпреки изпратения на място консул от посолството ни в Скопие, митническите власти са заявили, че е нужно предварително разрешение от Министерството на външните работи на Република Северна Македония, съгласувано с Министерството на културата на Република Северна Македония, посочват от МВнР.

"С нотата посолството иска обяснение защо се налага специално разрешение за внос на литература от страна-членка на Европейския съюз, което не е регламентирано никъде и е абсурдно да се случва през 2021 г. в държава, която претендира, че иска да се присъедини към Европейския съюз. Със скандалния акт на властите на Република Северна Македония ще бъдат запознати Европейската комисия и посолствата на държавите-членки на Европейския съюз в Скопие", коментират от МВнР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!