ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС променят незаработилия механизъм за разследване на главния прокурор

Йорданка Веселинова 11 юли 2023 в 16:50 1804 2

Архив

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Заседание на правна комисия

ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС ще променят все още незаработилия механизъм за контрол на главния прокурор. 

Миналия петък, когато Даниела Талева бе избрана за ad hoc прокурора, който ще разследва сигналите срещу главния прокурор и неговите заместници, ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внасят спорен законопроект за промени в Закона за съдебната власт. Талева бе избрана от ВКС на случаен принцип през системата ЕИСС. Предстои изборът ѝ да бъде гласуван от ВСС, като очакванията са това да не се случи, защото Конституционният съд допусна за разглеждане искането на Иван Гешев за обявяване на противоконституционност на промените в ЗСВ и НПК.

Под текстовете като вносители са се разписали Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС), Надежда Йорданова (ПП-ДБ), Кирил Петков (ПП-ДБ), Атанас Атанасов (ПП-ДБ) и Хамид Хамид (ДПС). На днешното извънредно заседание на парламентарната правна комисия законопроектът бе приет. Очаква се в пленарна зала промените да минат, а между двете четения да се направят промени.

Друг ключов момент в проектозакона е свързан със състава на Висшия съдебен съвет (ВСС). Предлага се членовете да не се сменят още шест месеца, т.е. до началото на 2024 г. В предходния закон изборът на нови членове бе отложен с 3 месеца, считано от влизането на текстовете в сила. Заложено е още вече избраните професионални квоти за следващия ВСС да бъдат анулирани.

"Висящи и неприключили с акт за встъпване процедури по избор на членове на ВСС се прекратяват" - под тази спорна разпоредба са се разписали ротационните партньори от ПП-ДБ и ГЕРБ, заедно с ДПС.

С тези промени вносителите на текстовете ще оставят промяната в състава на ВСС за след промените в Конституцията. Тази теза бе лансирана от Хамид Хамид, който каза още, че между партиите има съгласие за промяна на основния закон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

2

ob1

12.07 2023 в 15:23

Верно ли, бре, стоенчо? Да не се окаже само, че друг прави тъпотии...

585

1

Stoyancho

12.07 2023 в 14:51

поредната тъпотия на ДБ, тези хора нямат спирка с тъпотиите си
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки