ПП-ДБ: Сарафов ще опъне чадър над организираната престъпност

OFFNews 20 юни 2023 в 11:26 1227 0

Архив

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Борислав Сарафов

"Очаквам Сарафов да си поеме ролята, която Гешев беше държал дълго време - ролята на чадър над организираната престъпност."

Това заяви пред БНР депутатът от ПП-ДБ Димитър Найденов. Той изтъкна, че изборът на Борислав Сарафов не е случаен и очаква той да копира поведението на предшественика си. 

"Гешев го смениха в момента, в който той престана да бъде чадър на тази мафия, за която говори. Тя просто се отърва от него."

Съпартиецът му Мирослав Иванов от ПП-ДБ пред bTV коментира, че Сарафов е другото лице на Гешев, че той е бил дясната ръка на бившия главен прокурор и също като Иван Гешев е криел разследването по "Барселонагейт".

На свой ред зам.-председателят на Народното събрание Никола Минчев продължи тезата на ген. Атанас Атанасов, че Борисов и Пеевски стоят зад избора на Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор и заяви, че мнозинството, което избра Гешев, го "отстреля".

Той е на мнение, че ако Висшият съдебен съвет избере нов главен прокурор, то парламентът няма как да спре този процес. Според ПП-ДБ първо съставът на ВСС трябва да бъде сменен, а след това да се пристъпи към избор на нов главен прокурор. Част от депутатите от ПП-ДБ заеха и по-радикална позиция и настояха първо да се случи конституционната реформа, в която е заложена и реформа във ВСС и едва след това да бъде избран нов главен прокурор. Според закона процедурата трябва да започне този петък, но е възможно същото мнозинство, което избра и освободи Гешев, да избере следващия главен прокурор.

Никола Минчев уточни, че конституционната реформа може да отнеме половин година, а това време е напълно достатъчно ВСС да се задейства и да избере нов главен прокурор. По думите му няма как партиите да се намесят в този процес, защото това ще означава, че се месят в независимостта на съдебната власт. Единственото, което политическите сили могат да сторят, е по-бързо да приемат необходимото законодателство за реформиране на ВСС.

В петък шефът на следствието Борислав Сарафов бе избран за временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Това се случи часове след указа на президента Румен Радев, с който Гешев окончателно бе освободен от длъжност - прецедент в българската история. Това се случи четири дни след решението на ВСС да освободи Гешев заради думите му, че "политическият боклук" трябва да бъде изметен от Народното събрание. Това бе второто искане за обожаване на главния прокурор. Първото бе свързано с инцидента с кортежа на Гешев на 1 май, когато първоначално Сарафов застана плътно зад началника си, а след няколко дни се отцепи от него с поредица от позиции и интервюта. После в изтекъл запис на телефонен разговор се чуха думите "прегрупираме се". В този смисъл, още на 12 май т.г. съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов обяви, че ГЕРБ и ДПС готвят смяната на Гешев със Сарафов. В интервю за "Дневник" по-късно той обяви, че не желае да наследи поста на Иван Гешев.

Той обаче все пак го направи и даде заявка, че ще преразгледа поисканите депутатски имунитети и не изключи да изтегли някои от тях. По-късно ПП-ДБ го призова да подаде оставка: "Считаме за недопустимо лице, срещу което има подадени сигнали за извършени престъпления, да изпълнява, макар и временно, функциите на Главен прокурор." От ПП-ДБ дадоха заявка, че правосъдният министър ще направи всичко възможно, за да има преразглеждане на назначението на Сарафов. Самият Атанас Славов пък обяви, че ВСС ще обсъди казуса ''Осемте джуджета''.

На свой ред Сарафов отговори на призива на ПП-ДБ с позиция, в която настоя за ненамеса в съдебната система и спазването духа и буквата на Конституцията, и обвини новата коалиция, че нарушава независимостта на съдебната власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша