Правителството забрани превозването на боеприпаси за утилизация

OFFNews 08 април 2015 в 12:17 3160 0

Правителството забрани превозването на боеприпаси за утилизация

Правителството забрани вноса на боеприпаси, както транспортирането им на територията на страната, с цел утилизация и/ или унищожаване.

Извънредните мерки се взимат след поредицата от инциденти с взривени складове и цехове с боеприпаси по време на утилизацията им. При взрива на завод "Миджур" при Горни Лом загинаха 15 души. В момента на взрива на територията на предприятието е имало близо 800 хил. стари гръцки мини.  

Правителството констатира, че въпреки нормативна уредба и държавния контрол, зачестяват инцидентите при процеса на утилизация. През последните години, в следствие на подобни инциденти, са загинали 19 човека, а 18 са ранени.

Процесът на утилизация е рисков и въпреки утвърдените технологии и мерки за безопасност може да се стигне до непредвидими последствия, ако се извършва в предприятия, които не са производители на самите изделия и не са запознати с технологията за утилизиране, или ако самите изделия са с изтекъл срок на годност. Има вероятност с течение на времето и под влияние на различни фактори, взривните вещества в изделията да са станали силно чувствителни на външно въздействие, се казва в решението на правителството.

Друга предпоставка, която може да доведе до непредвидими последици, е съществуващият риск от злоупотреби, свързани с кражби на цели изделия или взривни вещества, извлечени от тях. Откраднатите взривни вещества или боеприпаси могат да бъдат използвани от престъпни групировки на територията на страната или да бъдат изнесени нелегално в чужбина. Фактор, който може да доведе до непредвидими последици, е и това, че голяма част от лицата, извършващи утилизация, не разполагат с площадки за унищожаване. Изграждането на такива е труден и скъп процес, а приемането им е свързано с изпълнението на тежки екологични норми.

7 млн. лв. са необходими на Министерството на отбраната, за да се отърве от 3538 тона излишни боеприпаси. Парите обаче към този момент не са осигурени

От излишните боеприпаси най-голям е делът на морските – 1569 т., което е близо половината от цялото количество. 976 т. пък са авиационните средства за поразяване. Справка на МО показва, че към 31 януари 2011 година общият брой на излишните боеприпаси е бил 15 300 т., като тогава от бюджета са заделени 1.3 млн. лв. от общо необходими 14 млн. за 2012 г. тези пари са били 500 хил. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews