Премиерът: Създаваме координационен механизъм заради новия опасен наркотик, разпространяван у нас

OFFNews 19 юли 2023 в 10:54 1271 0

Николай Денков

Снимка БГНЕС/архив

Премиерът Николай Денков алармира за опасна дрога в страната

У нас се разпространява нов синтетичен и много опасен наркотик, който е около 100 пъти по-активен от хероина. Създаваме нов координационен механизъм с фокус върху вноса и разпространението на наркотици, и организираната престъпност, за да се преборим с този огромен проблем. 

Това съобщи днес в началото на редовното правителствено заседание министър-председателят акад. Николай Денков. Координационният механизъм ще допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества, каза Денков.

По думите на премиера опасната дрога се разпространява чрез смесване с други наркотици. Първо имаше разпространение в САЩ, в Западна Европа, а сега вече и у нас, посочи Денков. 

"Фокусът ще бъде върху големите вносители, големите разпространители и идеята на този координационен механизъм е да допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества, който има много функции. Основните задачи ще бъдат под координацията на Министерство на вътрешните работи (МВР), ГД "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), Гранична полиция, но също така ще бъдат включени и Министерство на финансите, Агенция "Митници", Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Националната следствена служба (НСлС), Министерство на образованието, Здравното министерство, както и Министерство на електронното управление, тъй като голяма част от пазара е онлайн търговия", допълни премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков