Президентът избра Димитър Главчев за служебен премиер

OFFNews 29 март 2024 в 21:53 22365 4

 Румен Радев и Димитър Главчев

Снимка president.bg

Румен Радев и Димитър Главчев

Президентът Румен Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател. Това съобщиха в петък вечерта от пресцентъра на "Дондуков" 2.

На 30 март от 14.00 часа Радев ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

Димитър Главчев беше депутат от ГЕРБ в шест състава на Народното събрание. От 19 април до 17 ноември 2017 г. беше председател на XLIV Народно събрание. На 28 юли 2023 г. беше избран за председател на Сметната палата.

Вчера президентът Румен Радев проведе срещи с председателя на парламента Росен Желязков, управителя на Българската народна банка Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев. Днес срещите продължиха с омбудсмана Диана Ковачева, последваха разговори с подуправителите на БНБ - Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров. Процедурата завърши с разговори със заместник-председателите на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

След промените в Конституцията за служебен премиер държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Борисов молеше Радев да не избира Главчев

Единственото, на което държа и няма да го позволя по никакъв начин, е служебен премиер да е Росен Желязков, а истински се надявам и президентът да не посочи Димитър Главчев. Това заяви в четвъртък председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента.

Желязков и Димитър Главчев биха били свързани по някакъв начин с ГЕРБ. Не че не ги е гласувал единодушно парламентът, но няма да е красиво, коментира Борисов и помоли през медиите президента да не ги посочва за служебни премиери, ако е възможно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

4

Rex

30.03 2024 в 01:14

Тиквочев си избра за премиер Главочев.

1236

3

БотоксПутю

29.03 2024 в 22:36

Изгониха почтения бивш председател на Сметната палата, вместо да го преизберат и назначиха гербаджията. Сега и за временен премиер.

2099

2

Mateevk

29.03 2024 в 22:20

Хайде сега. Конституция не се прави според хората, а на много места са хора на ГЕРБ. Това е положението.

22548

1

dolivo

29.03 2024 в 22:01

в такива моменти си проличават истинските цветове

да видим

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика