Президентът в среднощна позиция за ракетните удари по Полша: Има риск за целия регион

МВнР също реагира: Пълната ни солидарност с Полша, единството в НАТО и ЕС е нашата сила. Настояваме агресията да спре незабавно!

Александра Маркарян 16 ноември 2022 в 08:34 2457 2

Румен Радев

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Румен Радев

Президентът и върховен главнокомандващ на българските въоръжени сили Румен Радев излезе с позиция 41 минути след полунощ във връзка с попадането на руски ракети на полска територия

В нея се казва:

"Инцидентът в Полша, който доведе до загубата на човешки животи, е неприемлив, крие риск за дестабилизация на целия регион и за разширяване на териториалния обхват на войната на Русия срещу Украйна.

Необходимо е незабавно изясняване на този опасен случай и предприемане на адекватни мерки. Всеки ден на тази война разрушава бъдещето на Европа и света.

Поддържането на съвременни отбранителни способности и запазването на единството в Алианса са от ключово значение за опазването на мира".

Две руски ракети удариха Полша - страна членка на НАТО - и убиха двама души вчера следобед.

Бюрото за национална сигурност на Полша взе решение за привеждане на част от поделенията на Полската армия в състояние на повишена бойна готовност. Полша привика руския посланик за обяснение.

Вчера Русия проведе масирани удари по територията на Украйна, може би най-масираните от началото ѝ на 24 февруари. Властите в страната отрекоха техни части да са изстреляли ракетите, попаднали в Полша. Умишлено нападение по страна членка на НАТО означава въвличане на целия Алианс във война.

Неназован американски военен източник, цитиран от АП, твърди, че ракетите може да са били изстреляни от Украйна в отговор на руския обстрел. Целта била свалянето на руска ракета.

Световните лидери са особено предпазливи в изказванията си. Американският президент Джо Байдън, който свика среща на световните лидери в малките часове на нощта в Индонезия, където те са събрани за световнатата климатична конференция, допусна, че изстреляните руски ракети може и да не са изстреляни от Русия.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

На случилото се в Полша реагира през нощта и българското Министерство на външните работи.

"България е изключително обезпокоена от неотдавнашната експлозия в Полша, довела до жертви сред цивилното население. Следим отблизо развитието на събитията и оставаме в контакт с нашите съюзници за консултации. Пълната солидарност със съюзниците (от) Полша, единството в НАТО и ЕС е нашата сила.

От самото начало на руската война в Украйна настояваме агресията да спре незабавно" - се казва в съобщение на МВнР в Туитър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12315

2

denislav

19.11 2022 в 02:15

Всеки път, когато тоя лишен от разум индивид се изтъпани на телевизора и говори 15 минути без да каже нищо, умирам от срам.
Наистина ли няма законова процедура за отсраняване по непригодност от тоя пост бе?

345

1

Джендо Джедев

16.11 2022 в 09:31

"Инцидентът в Полша, който доведе до загубата на човешки животи, е неприемлив,"

Не думай! Аз пък мислех, че е приемлив. Ама щом Мунчо казва... Тоя фатмак ако беше супергерой, псевдонимът му щеше да е "Капитан Констатация". :D
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews