При ротацията кабинетът ще заработи с мандата на ГЕРБ

Йорданка Веселинова, Ню Делхи 05 януари 2024 в 08:57 3480 1

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Бойко Борисов

С наближаването на ротацията въпросите около реализирането на мандата стават все повече. Какво е сигурно към момента?

Премиерът Николай Денков ще подаде оставка на целия кабинет на 6 март. Това означава, че конституционната процедура с мандатите започва отначало - консултации при президента, връчване на мандати и гласуване в зала. Това означава, че най-рано ново правителство с нов ротационен премиер Мария Габриел може да има най-рано в края на март.

По неформална информация "сглобката" се е споразумяла кабинетът, който ще бъде избран с премиер Мария Габриел, да се реализира с първия мандат - на ГЕРБ-СДС. Представители от партията на Бойко Борисов са категорични, че ако некоалиционните им партньори имат възражения и поставят условие правителството да се реализира през мандат на ПП-ДБ, то ротация изобщо няма да има.

След подаването на оставката на премиера Денков ще започнат консултациите за съставяне на нов кабинет. До избирането на такъв действащото правителство ще бъде в оставка. След това скоростта, с която ще се задвижи процедурата, зависи от президента Румен Радев. Той може да проточи консултациите със седмици, както направи в 48-ото НС, или да ги забърза и те да приключат в рамките на два дни, както се случи в този парламент.

След приключването на разговорите с всички парламентарни групи Радев ще връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС. Той ще бъде взет от техния кандидат за премиер - Мария Габриел. Следват седем дни, в които ще се предоговарят министерските кресла. Това е и периодът, за който лидерът на ГЕРБ вече съобщи, че ще се правят анализи на свършеното от всички министри. Ще се пишат и оценки, като тези, които не получат подкрепа от партньорите във властта, ще бъдат сменени. За този процес има срок от седем дни, след което Габриел ще представи състава на правителството. Следва указ на президента и гласуване в пленарна зала.

За да бъде избрано правителството, са необходими 121 гласа. В противен случай Радев ще връчи мандат на ПП-ДБ. Ако и те се провалят - президентът сам избира парламентарна група, на която да даде последната папка. При провал и спъване на процеса следват нови избори.

Подводни камъни 

Ротацията може да бъде провалена още преди да е започнала. Причината е попълването на регулаторите, което започва през януари с избирането на двама конституционни съдии от парламентарната квота. Представители на ГЕРБ, с които OFFNews разговаря, твърдят, че процесът ще се забави до сезирането на Конституционния съд за промените в Конституцията, каквато заявка има от опозицията. Едва след това ще се пристъпи и към останалите регулатори, като процедурните правила ще се внасят поотделно.

Нагласите са това да стане през февруари. Относно Антикорупционната комисия също има казус във връзка с номинацията. Номинацията на тримата членове в новата комисия трябваше да се случи през декември, но от ЕК са настояли за гаранции за политическата независимост на членовете ѝ. Паралелно се работи и по Закона за отнемане на незаконно придобито имущество. 

Ако сглобката прескочи капана с регулаторите и още е единна, предстои втори тест - смяната на министри. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

1

Mateevk

05.01 2024 в 14:18

Ами да прескачат капана, защото иначе няма да можем да прескочим трапа, който усърдно ни копаят пропутинските сили у нас. И не го казвам, защото съм влюбен в сглобката. Тъкмо обратното. Но понякога се налагат и бракове по сметка. защото и с едната любов само не се живее. Вижда се докъде ни докара една такава любов необяснима към всичко руско. Да треперим дали ще оцелеем.