Приеха Закона за Сметната палата, до месец ще е с нов шеф

Нели Чолашка 27 март 2014 в 16:54 2840 0

Сметната палата ще се сдобие с политическо ръководство до месец.

Депутатите приеха окончателно новия Закон за Сметната палата, след като го обсъждаха и гласуваха 3 дни.

Проектът беше внесен от Йордан Цонев от ДПС и още няколко народни представители от БСП.

Основната цел на този нов закон е да се смени ръководството на одитната институция. Това ще стане до месец след обнародването му.

Текстовете предвиждат Сметната палата да се стане колективен орган, който ще се състои oт осем членове и един председател. 

Членовете и председателят на институцията ще се избират на партийно-квотен принцип от Народното събрание.

В момента палата се ръководи от председател и двама зам.-председатели. През последните години начело на одитната институция е Валери Димитров, който е недолюбван от сегашната власт.

Сред спряганите имена за нов директор на Сметната палата са Кирил Ананиев, който беше зам.-министър на финансите в няколко правителства до това на ГЕРБ и Надежда Сандолова, бивш член на Европейската сметна палата.

Мандатът на новото ръководство ще бъде седем години. В състава на Сметната палата могат да влизат хора, които имат висше икономическо или юридическо образование със степен "магистър".

Сегашните изисквания членовете на колегията да са магистри с "професионален стаж в областта на одита, финансовия контрол, финансите или счетоводството не по-малко от 15 години" се занижават.

Само председателят ще трябва да е с поне 15 г. професионален опит, а членовете - с поне 10 г. Наред със специалистите в областта на одита, финансовия контрол или счетоводството ще могат да бъдат прокарани назначенията на юристи "с опит в областта на правото".

Друго изискване е през последните три години деветимата членове да не са били депутати, да са участвали в правителства и в ръководствата на централни или местни органи.

Депутатите ще могат да отзовават членове на одитния орган за груби нарушения на Закона за Сметната палата и на етичния ѝ кодекс. Въведена беше и възможност членовете на Сметната палата да вземат решение с мнозинство от две трети, с което да предлагат на парламента да прекратява пълномощията на техен колега.

Месечните заплати на служителите на Сметната палата ще се определят от председателя според вътрешните правила и бюджета за съответната година.

Те ще получават и допълнителни възнаграждения за постигнати резултати. Освен това са предвидени и еднократни предметни или парични награди до размера на основната месечна заплата.

Работещите в Сметната палата ще имат право на представително облекло. Стойността и видът му ще се определят ежегодно, решиха днес депутатите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки