Путин се присъедини към кохортата на Хитлер и Сталин, заяви украинската посланичка

OFFNews 09 септември 2023 в 10:00 3304 0

Олеся Илашчук

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Олеся Илашчук

"Путин вече се присъедини към кохортата на тираните и най-големите престъпници на 20. век – Хитлер и Сталин. Като всеки човек, който търси мир и справедливост, имам само едно желание – да видя Путин в Хага възможно най-скоро."

Това заяви украинската посланичка Олеся Илашчук в интервю за Нова телевизия. В края на миналата година украинският президент Володимир Зеленски подписа указа за назначаването на Илашчук за извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България. На 7 април тя встъпи в длъжност. 

В интервюто си днес Илашчук нарече руския президент и политическото ръководство на съвременна Русия военнопрестъпници. Според нея подкрепата за тях и "агресивната им имперска политика" е вид съучастие в престъпления срещу човечността:

"Това е подкрепа за дестабилизация, подкрепа за тирания и помощ на злото. Рано или късно, злото ще бъде наказано. Както беше след Втората световна война. Не мисля, че с Путин сега е възможно да се преговаря или да се води дискусия. Защото неговите инструменти са изнудване, терор, убийства на невинни хора. Той вече се присъедини към кохортата на тираните и най-големите престъпници на 20. век – Хитлер и Сталин. Като всеки човек, който търси мир и справедливост, имам само едно желание – да видя Путин в Хага възможно най-скоро."

Олеся Илашчук заяви, че новата украинска дипломация във войната на Русия срещу Украйна е особено сложна и особено отговорна. По думите ѝ украинската военна дипломация се е пренастроила за нови методи на работа - нов дипломатически протокол, многозадачност и максимално отдалечаване от бюрократичните процедури.

Украинската посланичка каза, че приоритетна задача за украинската дипломация е работата по формулата за мир на Зеленски.  Според нея украинската формула за мир може да се превърне в универсална основа за спиране и предотвратяване на други въоръжени конфликти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика