Радан Кънев: Още 5, 6 отцепили се депутати няма да направят стабилно мнозинство

Продължаваме промяната и Демократична България само биха спечелили от общи листи на избори - смята евродепутатът

OFFNews 29 юни 2022 в 08:26 4350 2

Радан Кънев

Снимка Сергей Антонов

Радан Кънев

"Изглежда, че имаме един-единствен вариант за изход от острата фаза на политическата криза, в която се намираме. В нея сме две пълни години. Перспектива в непосредствено бъдеще нямаме. За да не затънем в много по-дълбока криза и евентуален институционален разпад, трябва да избегнем предсрочните избори. Имаме нужда от модел на управление в този парламент, който да покаже, че не сме разпаднала се, неуправляема държава с безотговорна политическа класа."

Това заяви евродепутатът Радан Кънев пред Нова тв по повод свалянето на правителството на Кирил Петков и приключилите консултации за съставяне на ново правителство при президента Радев без проведени срещи с първата политическа сила "Продължаваме промяната" и третата - БСП.

Според него има възможност за реализация само на първия мандат, който президентът Румен Радев предстои да връчи вероятно в края на седмицата, след завръщането си от Мадрид, където е на срещата на върха на НАТО. Този първи мандат ще бъде връчен на ПП.

Кънев е скептичен, че евентуалното отцепване на още петима, шестима депутати от "Има такъв народ" и присъединяването им към гласуванията на ПГ на "Продължаваме промяната" би довело до стабилно мнозинство, за да се вземат тежки решения. "Имаме нужда от много по-сериозно мнозинство, което да бъде обединено около конкретни законодателни предложения."

"Мнозинство, съставено от още пет, шест напуснали парламентарната си група политици няма да има стабилността да проведе необходимата политика в България, ако искаме минимално ниво на стабилност и взимане на решенията - често трудни, болезнени", каза той.

Според него при евентуални предсрочни предсрочни избори "Продължаваме промяната" и "Демократична България" само биха спечелили от общи листи.

На въпроси за другата "гореща тема" от последното денонощие: изгонването на 70 руски дипломати от страната, той отговори:

"Разбира се, че може да си обясним събития в България с чужда намеса. Твърде много пъти сме били свидетели на руска намеса в българската политика, икономика. Но няма как да знаем, а не ни е и работа да знаем. Мерки срещу чуждестранен шпионаж се вземат най-вече по информация от службите. Тя няма как да бъде публично достояние. Неслучайно тези хора се обявяват за персона нон грата и се гонят, а срещу тях не се води публичен процес например. Те имат дипломатически имунитет".

Кънев бе попитан и за острата реакция на лидера на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова срещу решението, обявено снощи от премиера в оставка Кирил Петков, на което той възрази на водещите в студиото:

"Надявам се, че не обвинявате БСП във връзка с руски шпиони. Дори аз не съм си позволявал в дългогодишната история на обтегнати отношения с БСП да правя. (...) Не може чуждият шпионаж да бъде фактор в нашия политически живот и, надявам се, госпожа Нинова го разбира чудесно. Това би било твърде, твърде тревожен знак. Надявам се, че връзките им с руското посолство не са толкова близки".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

2

DARTH VADER

29.06 2022 в 09:57

А КОЙТО КАЖЕ,ЧЕ КОСТОВ НЕ Е АВТОРА НА ТОЛКОВА МНОГО СХЕМИ...ЗНАЧИ НЕ ПОЗНАВА ПРЕХОДА

ИВАН КОСТОВ БЕШЕ НАЙ-ЛЮБИМИЯ УЧЕНИК НА АНДРЕЙ КАРЛОВИЧ...

8053

1

DARTH VADER

29.06 2022 в 09:54

"Имаме нужда от модел на управление в този парламент, който да покаже, че не сме разпаднала се, неуправляема държава с безотговорна политическа класа"



...А ДАЛИ НЕ СТЕ ТОЧНО ТАКАВА КАСТА..
ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС,КОИТО ПОМНИМ ВРЕМЕТО НА КОСТОВ,ВИЖДАМЕ ПОЛИТИЧЕСКИЯ РЕЦИДИВ...
ТЕ СЕГА ЗНАЯТ,ЧЕ ЕВЕНТУАЛНА КОАЛИЦИЯ С ПП ЩЕ ГИ ИЗСТРЕЛЯ ВЪВ ВЛАСТТА И ЩЕ СИ КРАДАТ СПОКОЙНО...
АКО НЕ ИМ ПОЗВОЛЯТ-ЩЕ СЕ ОТТЕГЛЯТ ОТ КОАЛИЦИЯТА,ПАРТИЯ С ЕЛЕКТОРАТ 5-6% МОЖЕ ДА Е САМО РЕКЕТЬОР...
ТЪМНАТА СЯНКА НА КОМАНДИРА ТЕГНЕ ОЩЕ...
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков