Радев порица антисемитизма, без да спомене Възраждане

Александра Маркарян 21 юли 2023 в 13:33 1723 1

Президентът Румен Радев. Зад гърба му се усмихва Костадин Костадинов

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Президентът Румен Радев. Зад гърба му се усмихва Костадин Костадинов

Порицание срещу езика на омразата и обиди, основани на антисемитизъм отправи президентът Румен Радев, но без да адресира посланието си към някого.

Позицията му бе разпространена тази сутрин от прессекретариата на държавния глава, ден след като Организацията на евреите в България "Шалом" реагира с подкрепена от над 400 български евреи декларация на публикуването на колаж в канал в Телеграм на партия "Възраждане". На него е изобразен бившият външен министър Соломон Паси, облечен в раирани затворнически дрехи, воден насила от есесовци някъде. Надписът гласи: "Щом не искаш руския газ ела да ти пуснем от нашия".

При представянето на декларацията председателят на "Шалом" проф. д-р Александър Оскар отправи публичен призив към българските институции да не остават безучастни към проявите на нетърпимост, защото в противен случай "няма как да живеем в едно здраво, демократично общество".

Днес президентът Радев заявява:

"Недопустимо е политическите различия да водят до език на омразата, обиди на етническа основа, ксенофобия или антисемитизъм. Толерантността и взаимното уважение от векове са част от традициите на българското общество и издържаха и в най-мрачните години на Втората световна война, когато България спаси своята еврейска общност и не позволи нито един свой гражданин от еврейски произход да бъде депортиран в лагерите на смъртта. Затова дълг на всеки гражданин, неправителствена организация и политическа сила е да уважава ценностите и да отстоява традициите на толерантност на българския народ".

Спорно е дали позицията му е критика към "Възраждане". Президентът досега не е критикувал изказвания или действия на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов или на друг представител на парламентарната партия. Самият Костадинов пък потърси подкрепа от Радев за провеждането на референдум за запазването на българския лев (и против еврото). Той призова президента да насрочи референдума, след като Народното събрание отхвърли искането за провеждането му по-рано този месец.

След разпространението на колажа от "Шалом" внесоха жалба срещу "Възраждане", а прокуратурата възложи на ГДБОП и ДАНС да извършат проверка за предполагаемо извършено престъпление от партията. Тогава хората на Костадинов предприеха контранастъпление. Партията публикува позиция на сайта си, в която твърди, че осъжда всички прояви на антисемитизма, че "Шалом" провокира "омраза на политическа основа" (фраза, която напомня на днешната позиция на президента) срещу "Възраждане" и затова на свой ред щели да изпратят сигнал в прокуратурата.

Днес ОЕБ "Шалом" реагира на намерението на "Възраждане" да подаде жалба срещу проф. Оскар. В нея се казва:

"Във връзка с информацията, че ПП "Възраждане" възнамерява да подаде жалба срещу проф. Александър Оскар и твърденията, че той "спекулира с позицията, която заема, и използва политическите си пристрастия, за да ги маскира под формата на етнически претенции", както и, че провежда "пропаганда за етническо разделение в България", на първо място проф. Оскар като всеки български гражданин има правото да отстоява своите позиции и да критикува който и да е политик и представител на властта в съответствие със своите политически възгледи.

Недопустимо проф. Оскар като български гражданин и общественик, както и всеки друг гражданин да бъде атакуван от политици за изразени от тях мнения, а още по-малко това да послужи като повод за сезиране на прокуратурата. В решенията си Европейският съд по правата на човека категорично застъпва становището, че прагът на търпима критика спрямо публичните изяви на представители на властта е завишен и те са длъжни да търпят тази критика.

На следващо място действията на ПП "Възраждане" изразяващи се в сезиране на прокуратурата са класически пример за т. нар. slapp дело чрез което да се накара граждански активист с ясно изразена позиция на нетърпимост към каквато и да е форма на реч на омразата и дискриминация по какъвто и да е признак да замълчи под угрозата от прилагане на държавна репресия спрямо него и представлява опит за сплашване на Председателя на ОЕБ "Шалом" за да ограничи своята активност".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

1

Mateevk

21.07 2023 в 13:49

Радев никога нищо не е казал и няма да каже срещу Възраждане. Те са от една боя, споделят обща мечта - да ни върнат обратно в орбитата на руския мир.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки