Рашидов няма да слиза от председателското място: ГЕРБ, БСП, ДПС и БВ се разбраха (обновена)

Кандидатите за поста на Рашидов станаха негови заместници

Йорданка Веселинова 21 октомври 2022 в 13:17 9279 11

Заседание на НС

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Вежди Рашидов слезе от председателското място.

Вежди Рашидов няма да слиза от председателското място. След 5 процедури и повече и 52-часово първо заседание в парламента се формира ново мнозинство - ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и "Български възход". Четирите групи се обединиха около издигането на Рашидов.

Рашидов бе избран със 139 гласа "за", 73 "против" (ПП и ДБ) и 27 "въздържал се" ("Възраждане"). Опонентката му Цвета Рангелова събра 29 гласа ("Възраждане" и двама от ПП). След като Рашидов бе избран групите на ГЕРБ-СДС, "Български възход", ДПС и БСП станаха на крака и го аплодираха. Депутатите на "Възраждане", "Продължаваме промяната" и "Демократична България" останаха седнали.

Преди това ПП поискаха почивка, но Рашидов им отказа, посъветван от Йордан Цонев от ДПС, който заяви, че почивката е право на парламентарните групи, които обаче не са формирани преди избирането на председател - т.е. почивка не може да се дава. Вчера обаче почивки се даваха по искане на ДПС. Това бе припомнено от Искрен Митев и Никола Минчев от "Продължаваме промяната". Бившият председател на 47-НС добави, че и народен представител може да иска почивка. След него на трибуната се качи и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който заяви, че депутатите преди минути са се върнали от почивка и такава не е нужна в момента. (Това не е спирало депутатите от движението, чиято честа практика е да искат почивка след почивката - б.а.) 

Десислава Атанасова също излезе на трибуната и поиска почивка да не се дава. След нея Асен Василев отбеляза, че има мнозинство, което няма как да бъде спряно, а даването на почивка е коректно.

"Три дни заседаваме, тези 15 минути ли ще се окажат критични. Ако новосформираното се мнозинство се страхува от тази почивка, то как ще тръгне работата на този парламент", попита той, а Кирил Петков добави, че са изненадани, че именно БСП предлагат Рашидов.

След поредица от реплики Рашидов обяви, че няма да дава почивка и заяви, че "малцинството трябва да отстъпи пред мнозинството".

След тази му реплика съпредседателят на ДБ Христо Иванов прогнозира, че новото мнозинство няма да е само за избора на председател. Той съобщи, че по време на председателския съвет парламентарната му група е имала готовност да издигне кандидат, за което настояваха и от ПП, но тази идея не е била възприета.

Тази сутрин петата процедура се провали. До балотаж стигнаха Кристиан Вигенин, БСП, и Йордан Цонев, ДПС. Нито един от тях обаче не прескочи бариерата от 121 гласа. 

Пети провал след 50 часа заседание: НС отново без председател 

Последва 30-минутна почивка, която продължи два часа. Междувременно се проведе и два председателски съвета, по време на които бе предложено и решението. След това заседанието набързо бе подновено. Корнелия Нинова бе лаконична и преди да влезе в зала заяви: "Ще го бъде".

И така заседанието бе подновено. Процедурните правила бяха приети за шести път с пълно единодушие. Последваха номинациите. "Възраждане" издигна Цвета Рангелова, а Корнелия Нинова, която заяви, че е упълномощена от мнозинството в парламента, предложи Вежди Рашидов - най-възрастният депутат. Зад тази идея се обединиха ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и "Български възход".

Вчера обаче той самият заяви, че не иска поста и си направи самоотвод.

Вежди Рашидов оттегли кандидатурата си

Нинова защити уговорката с ГЕРБ и ДПС с думите, че парламентът трябвало да заработи. 

След избирането си Рашидов заяви, че е приел да стане председател, защото зад него е застанало мнозинство. Новият председател обеща да е консенсусен и призова да бъде намалено "перченето".

След дълга почивка депутатите номинирани и зам.-председателите на НС - по един от всяка парламентарна група. Любопитно е, че кандидатите за поста на Рашидов станаха негови заместници.

От ГЕРБ-СДС бе избран Росен Желязков, Никола Минчев от ПП, Йордан Цонев от ДПС, Цончо Ганев от "Възраждане", Кристиан Вигенин от БСП, Атанас Атанасов от ДБ и Надежда Самaрджиева от "Български възход".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3650

10

ImBlack

21.10 2022 в 22:40

Потресаваща политическа порнография, но покрай порното поне лъсна голата истина - БКП-ДС и мафията са едно, а ГЕРБ, ДПС, БСП и вече БВ са политическото и представителство. На тази мафия конците и се дърпат от Кремъл!

2073

8

Johnny B Goode

21.10 2022 в 15:33

Сашке, на всички е ясно, вие сте мнозинството в тази държва. Затова и сте на този хал. Намаляване на населението с 410 души на ден, 45% роми до 2040. Да ви е честито.
Всичко по-умно и кадърно отдавна се е изнесло и ви гледа сеира отстрани.

804

5

luba6a2016

21.10 2022 в 15:17

кочината Чалгария е обречена ... никога няма да стане "цивилизована" територия.Комунистическите свини,приели всякакви буквички в новоизлюпените партии ще се колят и бесят,но властта никога няма да отиде в народа-че какво ще прави един народ със 7 века трудов робски стаж със власт?
Да живеят убийците на българският народ - грухтящите комсвини ???? гласувайте ???? пляскайте ????

2073

4

Johnny B Goode

21.10 2022 в 15:17

"Главният мултак на републиката", удостоен с титлата лично от главната мутра Илия Павлов, най-после се издигна до най-високия пост в държавата.
Нещата си идват на мястото.
Някои плачеха вчера, че не ни пуснали в Шенген. Да се чуди човек защо...

75

3

230 млрд баксов

21.10 2022 в 15:10

Вежди Рашидов:

"Ние оставихме всички мангизи да минават през банката (КТБ) на тоя лайнар, на Доган парите да текат спокойно, да се управлява заради един медиен комфорт и сега разбрахме, че това са едни гадове, които ни изпързаляха".

"Всички ли сме роби само на един дебел, грозен, на 20 години милионер бе, да му ... Всички ли сте роби на такъв изрод, нямате ли смелост... Как е станал този боклук мултимилиардер на 20 години и е изкупил всички хора и за 1000 лева заплата всички му слугуват?”

"Няма медии. Аз оня ден се обаждам на Валерия Велева и казвам – искам да направя интервю, а тя казва: О, моля ти се, недей. После звъня в "Стандарт" на Славка Бозукова, нарочно го правя... Петьо Блъсков изцяло се е продал.
Останаха "Дневник", "Капитал", в. "Сега" - така останаха независими, но те ще ги задушат."

2073

2

Johnny B Goode

21.10 2022 в 14:44

Избрали са най-достойния народен представител за председател.
Високо културен, трезвен, почитащ закона. Няма какво повече да се желае.
Какъвто народа, такъв му и парламента, такъв му и председателя.
Хайде сега Боко премиер, и триото начело на държавата ще е точно "тримата глупаци"
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews