Рашков върна Атанасова да учи право и нарече сглобката ОПГ - организирана политическа група, начело с Борисов

По казуса "Чаталаджа" е започната проверка, заяви депутатът от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър

OFFNews 23 януари 2024 в 22:22 11619 5

Бойко Рашков

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Бойко Рашков

Сегашното управление е организирана политическа група. Това е по-точното наименование на управляващите парламентарни сили в настоящия период. Аз съм убеден, че неин ръководител е Бойко Борисов.

Това заяви в интервю за Свободна Европа депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и бивш вътрешен министър в кабинета "Петков" Бойко Рашков. Той беше единственият от ПП-ДБ, който гласува срещу избора на Десислава Атанасова за член на Конституционния съд, а преди това се въздържа при гласуването на промените в конституцията.

В интервюто той каза, че в тази управленска конструкция втората по активност група след ГЕРБ не е ПП-ДБ, а ДПС.

"Това е интересен въпрос, а отговорът му не е много приятен. Ръководството на ПП-ДБ не съумява да заеме истинското си място в тази управленска организирана политическа група", заяви Бойко Рашков. 

Бившият министър каза, че лично той е разколебан и не знае дали при нови избори "съставните части на тази организирана политическа група" ще бъдат елемент от следващия парламент. 

"При такава перспектива, че всичко се прави в името на евроатлантическите ценности - тези думички, те няма да мотивират тези, които са гласували за тях, пак да го направят", прогнозира Рашков. 

На въпрос относно ареста на Бойко Борисов през 2022 г. Рашков коментира: 

"Не знам какво е направил Петков, за да спечели благоразположението на Борисов - да плеснат с ръце и да се прегърнат, както е казал поетът. Не съм убеден, че е в името на големите цели. Това са техни лични отношения."

По повод избора на Атанасова за конституционен съдия Рашков каза, че трябва да се видят делата, по които е работила тя. "Имам само поглед върху работата ѝ в парламентарната комисия (по обществен ред и сигурност б.а.). Бих я върнал още веднъж да учи право", обяви той. 

Бойко Рашков разкритикува и съпредседателя на ДБ Христо Иванов, защото е "обърнал мнението си на 180 градуса" за Десислава Атанасова.

В статус преди години Христо Иванов беше нарекъл Десислава Атанасов за "символ на калинките" във властта, а сега подкрепи избора ѝ за конституционен съдия:

"Питам се - а утре какво ще мисли? И българските граждани виждат, че днес мисли едно, утре друго, а на третия ден - съвсем различно - като Борисов. Как ще водят обществото и накъде? Или първият път мнението му е било неточно, или вторият път. Струва ми се, че причината е в организираната полигическа група, която се затваря някъде и взима решения."

Рашков каза, че не вижда смисъл да пита лично Христо Иванов защо е подкрепил номинацията на Атанасова, при положение, че преди открито я е критикувал, защото вече "въпросите са станали излишни". 

Бившият вътрешен министър обяви, че с промените в конституцията управляващите са направили така, че да могат да си избират "онзи подходящ главен прокурор, на който няма да му е нужно да ходи в Банкя, за да говори секретно."

По повод скандала с апартаментите на вицепремиера и финансов министър Асен Василев и депутат от ПП-ДБ Даниел Лорер на ул. Чаталджа, Рашков каза, че е започнала е проверка по случая. "Прочетох това, което знаят всички граждани. Знам, че е започната проверка", каза той.

Чаталджагейт: Фактите и версиите на Асен Василев и Даниел Лорер

Цялото интервю на Генка Шикерова с Бойко Рашков:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

6

случайно прочетох

24.01 2024 в 15:23

Добре ще е ПП-ДБ да се вслушват в съветите на Рашков.

400

5

демотиватор

24.01 2024 в 10:47

Бойко Рашков Дамаджаната с 20-тях имота от държавна заплатица (заслужил ДС-ар) дърпа уши- мачкай, Бойко !! (ジ)

345

4

Джендо Джедев

24.01 2024 в 10:03

Хм, да си припомним какво направи Рашков когато беше министър и, за разлиа от сегашното правителство нямаше на врата си чатала на ГЕРБ и ДПС. Ми какво направи - едно голямо нищо. Арестува Боце по Цветановски. Клоун!

1000

3

craghack

24.01 2024 в 08:39

Рашков говори правилните неща, но когато имаше възможността направи грешните. Вместо фойерверки с пари изнесени в чували, можеше да се фокусира върху някое истинско престъпление.

Атанасова няма никакво основание да бъде конституционен съдия. Тя само формално отговаря на изискванията, а всъщност за всеки е ясно, че няма нито ценза, нито моралния интегритет да заеме тази позиция. Докато в нашето общество се правят подобни компромиси уж в името на някаква митична голяма цел, все ще си кретаме последни в Европа...

100

2

Балканец

24.01 2024 в 08:14

Това е енергията, от което има нужда демокрацията ни - принципи, морал и чест.

Адмирации, г-н Рашков

Надявам се, обмисляте напускане на пг на ппдб+ още в рамките на този парламент?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика