Ремонтът на конституцията, ден втори: Нов ВСС ще има след 9 месеца, главен прокурор - след 11

Йорданка Веселинова 17 декември 2023 в 11:42 2080 0

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

След два дни заседания ресорната конституционна комисия в парламента окончателно промени промените в основния закон.

Днес депутатите набързо и без съществен дебат решиха въпросите за служебния кабинет, методическите правила на главния прокурор и срока за конституиране на новите ВСС и ВПС. Така ударният конституционен маратон приключи, поне за тази седмица. Нагласите са във вторник текстовете да минат на второ четене. До 22 декември конституционната реформа трябва да е приета и на второ четене.

Какво гласува комисията вчера

Вчера депутатите заседаваха 6 часа, като заседанието бе прекратено малко преди 20 ч. Така членовете си дадоха една нощ време, за да предоговорят спорните въпроси. Оказва се  - не особено ефективно. Членовете на комисия не се вслушаха в призивите на експертите от Обществения съвет към комисията и към тези на правосъдния министър Атанас Славов. Надежда Йорданова пък оттегли направените от нея вчера редакции.

Парламентът ще се разпуска с клетвата на новите депутати

Вчера един от спорните въпроси бе за това кога да се разпуска Народното събрание. Целта на сглобката бе да се измисли най-подходящият начин, чрез който да се осигури непрекъсваемост на законодателния орган. 

Днес Надежда Йорданова от ПП-ДБ предложи следното изменение:

"Избори за ново Народно събрание се произвеждат не по-късно от един месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащото Народно събрание. С полагането на клетвата на новоизбраните народни представители се прекратяват пълномощията на предишното Народно събрание."

Кръгът от потенциалните служебни премиери се запазва

Въпреки критиките на експертите и отрицателните становища депутатите решиха да не променят списъка от лица, от които президентът може да избира при назначение на служебен премиер. Тези текстове вчера бяха обект на почти 2-часов дебат, правосъдният министър изрази негативно становище и срещу включването на председателя на ВКС. Призиви имаше и за отпадане на председателя или зам.-председателя на Сметната палата.

Така окончателно в доклада влиза разширеният кръг от потенциални служебни премиери, в който влизат - председателят на Народното събрание, председателят на ВКС, управителят или подуправителят на БНБ, председателят или зам.-председателят на Сметната палата, омбудсманът или негов заместник. Предвижда се още, че правомощията на служебното правителство може да се предвидят в отделен закон. 

Главният прокурор ще утвърждава методически правила

Вчерашния казус около методическите правила на главния прокурор се върна към изначалното си предложение. Така депутатите окончателно решиха главният прокурор да представлява прокуратурата и ръководи Върховната прокуратура.

По предложение на Върховната прокуратура той ще утвърждава общи методически правила за дейността в досъдебното производство на прокурорите, следователите и другите разследващи органи, които подлежат на обжалване пред Върховния административен съд по ред, определен в закон.

Вчерашната идея бе главният прокурор да утвърждава еднакви правила за делата в досъдебната фаза. Имаше възможност тези правила да се атакуват в съда.

Сглобката готви изцяло нов Закон за съдебната власт

В приетите промени между двете четения има преходни и заключителни разпоредби, в които е заложено, че в срок от шест месеца след конституционната реформа трябва да бъдат приети и промените в Закона за съдебната власт. Изборите за членове на Висшия съдебен съвет и на Висшия прокурорски съвет пък ще се проведат до три месеца след влизането в сила на законите, които трябва да се променят след обнародването на измененията на основния закон. До избирането на Висш прокурорски съвет Съдийската и Прокурорската колегия на досегашния ВСС изпълняват функциите си съгласно новите изменения. Това на практика означава, че досегашният ВСС ще е легитимен поне още 9 месеца - до есента на 2024 г.

Велислав Величков от ИПВ коментира, че заради тези разширени срокове нов главен прокурор ще има най-рано след 11 месеца.

В хода на дебата стана ясно, че управляващите готвят изцяло нов Закон за съдебната власт, а не поправки на парче. Това бе съобщено от Екатерина Захариева от ГЕРБ в отговор на критиките за дългите срокове за попълване на съставите на ВСС, ВПС и избора на нов главен прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки